Общите инвестиции в три небостъргача, които е планирано да се извисят в гръцкото небе в следващите години, ще възлязат на над 500 млн. евро, пише гръцкият Ekathimerini.

Проектите представляват интересна промяна на пазара на недвижими имоти в страната - чрез тях строителите планират да намалят отпечатъка на индустрията върху околната среда и да впечатляват посетителите на основните гръцки градове.

Най-големият от трите проекта ще се простира на площ от 82 000 кв. м. Той ще е разположен на мястото на бившата керамична фабрика в Солун. Върху купения от Andreadis Group парцел ще се издигне небостъргач с височина 100 м.

Очакваните инвестиции в проекта ще достигнат 250-300 млн. евро, като сградата със смесено предназначение ще разполага с близо 30 хил. кв. м застроена площ.

Най-високата жилищна сграда в Гърция ще се извисява в южната част на Атина, като в нея ще бъдат инвестирани 300 млн. евро. 200-метровият небостъргач Riviera Tower, ще е разположен на площ от 44 600 кв. м.

Неговите 171 луксозни апартамента вече са продадени за средните 14 000 евро/кв. м, като цените на разположените на най-голяма височина имоти достигат 32 000 евро/кв. м.

Средната стойност на закупените жилища възлиза на 3.65 млн. евро. Въпреки бързото напредване на строителството, първите етажи на небостъргача ще бъда издигнати до края на 2023 г.

Най-напреднали са строителните дейности в проекта Piraeus Tower. Инвестицията от 45 млн. евро ще е достатъчна за завършването на първия „зелен“ небостъргач в Гърция, който се очаква да бъде открит през декември.