Плашеща прогноза за бъдещето на част от българските плажове направиха учените от Climate Central. След по-малко от 7 години е възможно цялата плажна ивица на Слънчев бряг да изчезне, а Несебър да се превърне в остров.

Climate Central е неправителствена организация, която визуализира щетите от климатичните промени, които се очакват в бъдеще. С помощта на Google карти те показват риска от наводнения и приливни вълни в близките години по целия свят, съобщават Bulgaria On air и darik.bg.

Новият петрол: Задават ли се войни за вода

По техни данни Бургас ще бъде потопен от огромна приливна вълна, ако средната глобална температура се повиши с още 3 градуса по Целзий, показва интерактивна карта.

Създадена от учените, тя прогнозира и изчезването на почти цялата плажна ивица на Слънчев бряг, както и на част от плажовете на Свети Слас. Несебър пък може да се превърне в остров, а покрайнините му да бъдат напълно под вода.

Според прогнозата в морето, ще попаднат Археологическият музей, базиликата "Богородица Елеуса", както и два от плажовете в Стария град, който също е заплашен да бъде залят в по-голямата си част.

Атанасовското езеро в Бургас пък вероятно ще се разрасне, пояснява "24 часа". Прогнозата за Бургаското езеро е още по-плашеща. Приливната вълна ще залее Северната промишлена зона, както и голяма част от квартал Долно езерово.

Ако прогнозата се сбъдне, е вероятно езерото до такава степен да покачи нивото си, че почти да достигне рафинерията "Лукойл".

Кои са най мощните урагани в света и как се формират те

Ситуацията на юг от Бургас е не по-малко плашеща, показват данните на Climate Central. Морето ще навлезе към селата Тръстиково и Константиново, а почти половината от село Дебелт ще бъде залято.

Ако глобалната средна температура се покачи с 3 градуса, е възможно Созопол да последва съдбата на Несебър и да се превърне в остров.

Голяма част от Републикански път II-79, който е основна артерия по Южното ни Черноморие, ще бъде под вода. Летище Приморско ще бъде залято почти наполовина, както и голяма част от плажовете около града.

Прогнозата за река Велека пък е драстично увеличаване на водното ѝ ниво. А плажовете "Бутамята" и "Липите" на Синеморец ще бъдат напълно под вода. На север прогнозите също не са добри - Кранево и Албена ще бъдат почти наполовина потопени.

Тези прогнози е напълно възможно да се превърнат в реалност в близкото бъдеще, ако средните глобални температури се повишат с 3 градуса по Целзий.