Силно отровна змия е на свобода, след като избяга от дом в нидерландскя град Тилбург в понеделник следобед, съобщи говорител на общината пред CNN.

Местните власти предупреждават хората, които срещнат влечугото, да спазват дистанция и да избягват да се доближават до отровната зелена мамба, която е дълга между 1.8 и 2 метра.

Ако бъдат ухапани от нея, което е малко вероятно, трябва незабавно да се обадят на службите за спешна помощ, според говорителя.

Тропическата змия обича топлите и тъмни места, което означава, че е малко вероятно избягалата мамба да се е измъкнала от къщата на собственика си, за да се срещне със студената нидерландска зима.

Има три вида зелена мамба, всички местни за Африка – една се среща в източната и южната част на континента, друга на запад, а трета в централните му райони. Говорителят на нидерландската община не уточни от кой вид е изчезналата змия, посочва CNN.

Обикновено срещаща се по дърветата, тази плаха змия произвежда бързодействаща отрова, която може да убие човек в рамките на дни, въпреки че рядко напада хора. Храни се с птици, дребни бозайници и гущери.