Всяка година т. нар. "черен петък" слага началото на сезона на покупките, намаленията и промоциите. Вместването на всички подаръци, екскурзии и други приятни преживявания в рамките на месец и половина обаче често поставя под напрежение семейния бюджет. 

Най-добрият съвет за всеки, който е решил да се отправи на пътешествие из моловете, търговските улици и онлайн магазините, е да не пазарува със сърцето, а с разума си.

Това означава, че е добре да избягваме емоционалните покупки, да се ориентираме само към нещата, от които наистина имаме нужда или биха зарадвали нашите близки. Тегленето на кредити в големи размери с надеждата, че "все някога ще ги върнем" никога не е добра идея. 

Би било добре и ако можем, да разпределим финансовата тежест в следващите два-три месеца, вместо да я съсредоточаваме единствено около Коледа и Нова година.  

За радост на потребителите, в България вече се предлагат решения на този проблем, които излизат извън рамките на конвенционалните кредитни продукти. Едно от тях е дебитната карта neon, издавана от tbi bank. 

Какво представлява neon и възможно ли е да има хибрид между дебитна и кредитна карта, но без съпътстващите лихви и такси? 

Отговорът е категорично "да" и точно по тази причина neon се превръща в един от най-иновативните продукти на банковия пазар у нас.    

Картата neon се издава през мобилното приложение на tbi bank напълно безплатно. Целият процес по откриване на сметка и издаване на картата става за по-малко от 5 минути, а самата физическа пластика се доставя в рамките на 2-3 работни дни. 

Картата не е обвързана с такси за поддръжка, а пазаруването с нея е възможно във всеки физически или дигитален търговски обект.  

Един от най-големите ѝ плюсове е, че може да се ползва и без да имате налични средства по сметката. Това става с активиране на т. нар. шопинг лимит, чрез който клиентите могат да разсрочват покупките си в рамките на определена сума.

Максималният размер на шопинг лимита е до 5000 лева. Разсрочването в рамките на три месеца е напълно безплатно и може да се извърши без никакво оскъпяване.

Специално за празниците tbi отправя същата оферта и за разсрочването на шестмесечни вноски, като тя важи за покупките, направени с карта neon до края на януари. 

След всяка покупка, направена с картата, приложението изпраща нотификация, която дава възможност за избор на опция за срока на разсрочените плащания и съответния размер на вноската. След това сумите се погасяват в рамките на определения срок автоматично от наличността по картата. 

Не просто карта, а много повече 

С всички тези функционалности neon се превръща не само в опасен конкурент на традиционните дебитни карти, имайки предвид, че не е обвързана с никакви такси за издаване и поддръжка, но също така "хвърля ръкавицата" и на кредитните карти.  

Пазаруването с отложено плащане е достъпно и при тях, под някаква форма, но всички знаем, че ако използваната сума не се покрие до края на гратисния период (който обикновено е до 40 дни), върху остатъка от използвания баланс започват да се начисляват доста високи лихви. 

И още една подробност, която съвсем не е за подценяване - върху сумите до 2000 лева по сметките на притежателите на картата neon се начислява депозитна лихва от 2.1% годишно.

Тоест, ако в продължение на една година държите по сметката си поне 2000 лева, накрая на периода те ще бъдат 2042.  

От тази гледна точка, предимствата да притежаваш напълно безплатна дебитна карта, която ти тава и възможност за покупки с отложено плащане без оскъпяване, стават видими без особени затруднения.