Norwegian Cruise Line променя маршрутите на круизите си за 2024 и 2025 г., изключвайки Венеция. Градът ще бъде заменен от пристанища в Италия, Хърватия и Словения, съобщават от круизната компания за Travel + Leisure.

Промяната идва години, след като една от водещите италиански дестинации обяви водните си пътища за „национален паметник“ и забрани достъпа на големите круизни кораби. Оттогава Norwegian превозва посетители до Венеция, но вече не смята това за жизнеспособна опция.

„Поради ограниченията големи круизни кораби да плават във Венецианската лагуна и да акостират на обичайните кейове, тези плавателни съдове трябва да пуснат котва извън лагуната и да използват лодки за достъп до пристанището на Венеция“, казва говорител на круизната линия.

„Въпреки че положихме всички възможни усилия да поддържаме пътуванията до Венеция, цялостното изживяване, което предоставяме на нашите гости, не отговаря на стандарта, който се стремим да предоставим.“

Norwegian ще промени своите маршрути за 2024 г., които включват Венеция, като ги замени с посещения на Равена в Италия, хърватските Риека и Задар или Копер в Словения.

През 2025 г. круизната линия ще замени спирките във Венеция с морски ден или друго пристанище, в зависимост от наличността.

„Осъзнаваме, че Венеция е една от най-добрите дестинации в света, ценена както от нашите гости, така и от екипажа. Като такава признаваме неудобството и разочарованието, които това решение може да причини“, добавя говорителят. „Оценяваме разбирането, което проявяват нашите лоялни гости и партньори.“

Големите круизни линии в момента използват различни опции, за да отведат пътниците си до Венеция. MSC Cruises, например, спира в Маргера, която се намира точно срещу града.

Други, като Princess Cruises и Holland America Line, акостират в Триест, разположен на границата близо до Словения. Royal Caribbean и Celebrity Cruises свалят туристите в Равена, на около 2 часа и 30 минути с кола от града на лагуната.

Венеция полага усилия да ограничи прекомерния туризъм от години.

Градът, който получи многократни отсрочки за включването му в списъка на ЮНЕСКО със застрашени обекти на световното наследство, планира да въведе туристическа такса за еднодневни посетители тази пролет и има за цел да ограничи размера на туристическите групи през предстоящото лято.