Ново проучване дава отговор на вечния въпрос кога да резервирате полета си, така че да е на най-добрата цена.

Според годишното изследване на CheapAir.com, резервирането на билет поне три седмици преди заминаването и не повече от 2.5 месеца по-рано е най-доброто време за сключване на най-изгодната сделка.

През 2024 г. прозорецът, в който ще намерите най-ниските цени за полет, се простира до около 2.5 месеца преди датата на пътуване, разкриват данните.

Докладът, който е резултат от анализ на над 917 милиона самолетни билети, също така предупреждава, че пътниците, които чакат по-малко от седмица преди планираното пътуване, за да резервират полет, ще платят 59% повече.

От друга страна, онези, които резервират билета си твърде рано, като например 280 дни преди полет, също може да платят по-солена сума - почти толкова, колкото ако резервират билета си в последния момент, установява докладът, цитиран от T+L.

В документа също така се твърди, че няма дни, в които самолетните билети да са по-евтини. „Данните ясно показват, че средната цена варира с по-малко от долар, без значение в кой ден от седмицата купувате самолетен билет“, се подчертава в доклада.

От CheapAir.com обаче установяват, че „денят от седмицата, в който сте избрали да пътувате, прави разликата в цената“, като определят срядата за най-евтин ден за пътуване. Освен това, полетите в средата на седмицата почти винаги са по-евтини.

Пътуващите може да проверят доколко гъвкава е политиката на авиокомпанията, която са избрали, по отношение на таксите за промяна на датите и анулиране.

Ако тя е благоприятна и цената на билета падне, те биха могли да анулират предишния и да резервират нов. Според данните, цените се променят средно 49 пъти, като могат да достигнат до $100. Авиокомпаниите също така редовно предлагат промоционални оферти и отстъпки.