Nvidia беше близо до това да изпревари Alphabet като третата най-голяма компания по пазарна капитализация на Уолстрийт, след като производителят на AI чипове приключи вчерашната сесия с по-висока пазарна стойност от тази на Amazon за първи път от две десетилетия.

Акциите му поевтиняха с 0.17%, а пазарната капитализация на компанията беше 1.78 трлн. долара в края на вчерашната сесия, изпреварвайки тази на Amazon (1.75 трлн. долара), след като книжата на гиганта в онлайн търговията и облачните технологии се обезцениха с 2.15%.

Спадът в цената на акциите на собственика на Google - Alphabet, беше от 1.62%, което определи на компанията пазарна капитализация от 1.81 трлн. долара.

Nvidia се облагодетелства най-много от надпреварата на технологичните компании за вграждането на AI в техните продукти. Нейните графични процесори са много търсени, а Meta Platforms и други големи технологични компании купуват продукти на дружеството за милиарди долари.

От Mizuho завишиха прогнозата си за цената на акциите на Nvidia от 625 на 825 долара преди очакваните на 21 февруари тримесечни резултати на базираната в Санта Клара компания. Акциите на Nvidia приключиха вчерашната сесия на цена от 721.28 долара за брой.

Nvidia контролира около 80% от пазара на AI чипове от висок клас, което оскъпи акциите ѝ с 46% от началото на годината, след като стойността им нараста повече от три пъти през 2023 г.

Акциите на други технологични компании, в това число Microsoft и Meta, също поскъпнаха до рекордни нива - на фона на оптимизма около AI.

Alphabet внедри чатбот технологията в своята онлайн търсачка Google, като в същото време предлага AI инструменти на клиенти на облачните технологии.

Акциите на компанията поскъпнаха до рекордно високо ниво ден преди обявяването на тримесечните резултати на 30 януари, които не оправдаха високите очаквания на инвеститорите, довело до обезценяване на книжата. Въпреки това книжата на Alphabet поскъпват с 4% през 2024 г.

В понеделник пазарната капитализация на Nvidia за кратко надхвърли тази на Amazon, но компанията за онлайн търговия си върна водачеството до края на сесията тогава.

Предишният път, в който Nvidia беше с по-голяма пазарна капитализация от Amazon, е през 2002 г. - двете се оценяваха на по под 6 млрд. долара. До средата на 2004 г. пазарната стойност на Nvidia беие паднала до под 2 млрд. долара, а Alphabet излезе на борсата с пазарна капитализация от 23 млрд. долара.

Ранният лидер в AI надпреварата Microsoft изпревари през януари Apple като най-скъпата публична компания в света и сега пазарната ѝ капитализация е над 3 трлн. долара.

Акциите на Apple поевтиняват с 4% от началото на година, като за компанията се смята, че изостава в AI надпреварата.

Държавният петролен гигант на Саудитска Арабия Saudi Aramco е третата най-скъпа публична компания, според LSEG. Пазарната й капитализация е 2 трлн. долара, но над 90% от компанията е контролирана от правителството на Саудитска Арабия, а по-малко от 2% от акциите ѝ се търгуват свободно.