Главният изпълнителен директор на най-големия европейски авиопревозвач Ryanair заяви, че пътуващите могат да очакват по-скъпи билети през това лято заради закъсняла доставка на самолети Boeing.

Майкъл О‘Лиъри каза, че забавената доставка на самолетите ще ограничи капацитета на компанията. В резултат на това, според него, цените на билетите на Ryanair може да поскъпнат с до 10% това лято.

Ryanair се надява да получи известна компенсация, но авиокомпанията е фокусирана върху това самолетите да бъдат доставени, допълни О‘Лиъри.

По негови думи, доставката на 57 самолета Boeing 737 Max 8200 трябва да бъде осъществена до март, но само 40-45 самолета може да пристигнат навреме за летния сезон.

Boeing отново е обект на проверки след инцидента със самолет на Alaska Airline през януари, когато, за щастие, нямаше жертви и сериозно ранени, но се стигна до аварийно кацане.

Сериозните опасения относно контрола на качеството на новите самолети на Boeing доведоха до забавяне на производствените темпове.

О‘Лиъри каза още, че разходите, спестени от хеджирането на гориво, означават, че увеличението на цените на билетите на Ryanair няма да е колкото 17-те процента през 2023 г.

Някои други авиокомпании също страдат от ограничения с капацитета поради неналични самолети, допълни той. Проблем с двигателите Pratt & Whitney, например, остави на земята редица самолети Airbus, използвани от превозвачи, като Wizz Air.

Според О‘Лиъри, това лято „в Европа ще има среда на по-високи цени на самолетните билети“.

Първоначалната прогноза на Ryanair за финансовата година до края на март 2025 г. беше, че ще транспортира 205 милиона пасажери, в сравнение със 183.5 милиона за предходните 12 месеца.

"Предвид по-малкото самолети, може би ще трябва да намалим броя на пътниците от 205 на 200 милиона", каза още О‘Лиъри. "Ако капацитетът се увеличаваше, мисля, че цените на билетите щяха да падат," допълни той.

"Водим комуникация с клиентите относно това, че някои срокове за доставка може да се променят, тъй като отделяме необходимото време, за да сме сигурни, че всеки самолет, който доставяме, е с високо качество и отговаря на всички изисквания на клиентите и на регулаторните органи“, е заявил говорител на Boeing.

От компанията допълват, че „съжаляват дълбоко относно ефекта, който оказва това върху техния ценен клиент Ryanair".