Съотношението фондове/депозити у нас остава на ниски нива. По данни от края на 2023 г. в България то е 3 на сто, докато в ЦИЕ достига 16%. Или иначе казано – на всеки 3 лева, инвестирани във фондове, у нас се падат 100 лева в депозит.

Добрата новина е, че през 2023 г. в България се отчита ръст от 20 на сто на управляваните активи спрямо едва 4 на сто за ЦИЕ. Това обявиха от УниКредит Булбанк, откъдето посочиха, че нарастването при тях е двойно за пазара (40%).

В дългосрочен план (20 г.) вложенията във фондове са един от начините да постигнем доходност, надвишаваща инфлацията, която за този период възлиза на 137.5%.

Инвестицията във фонд, влагащ средствата в акции, за този период носи 405% доходност, а в облигации – 85 на сто. Смесената инвестиционна стратегия би увеличава първоначалното вложение с 220 на сто.

Или иначе казано, хипотетична инвестиция от 10 хил. лв. през 2003 г. днес би нараснала до 50 900 лева при вложение в акции, до 18 498 лв. в облигации и 32 хил. лв. при смесената стратегия. 

OneMarket Funds, която, според ръководството на УниКредит Булбанк, е следващата стъпка за българските инвеститори, представлява платформа, която ни дава достъп до „изключителни иновативни инвестиционни решение при управлението на активи“.  

Минимални вложения от 20 евро

Вложенията във фондове днес са възможни, както със суми, стартиращи от 20 евро на месец, така и с по-големи еднократни инвестиции.

Срещу това инвеститорите ще имат възможност да се възползват от богатия опит на утвърдени лидери в управлението на активи, като Fidelity, Pictet, J.P. Morgan, BlackRock, Pimco, Amundi и Allianz Global Investors.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.