Лондонският дом, който Фреди Меркюри проектира, така че да отговаря на неговия ексцентричен начин на живот, се продава с цена от 30 млн. паунда (38 млн. долара).

Garden Lodge, който се намира в луксозния район Кенсингтън, беше любимият дом на Меркюри от 1980 г., когато той го вижда за първи път и решава да го купи на момента, до смъртта му през 1991 г.

Тогава жилището на фронтмена на Queen и всичко в него е завещано на неговата някогашна годеница и близка приятелка Мери Остин.

През изминалите оттогава 30 години Остин е полагала „щателни грижи“ за дома, според имотната компания Knight Frank, която го обяви за продажба тази седмица.

“Тази къща представлява най-великолепната кутия със спомени, защото във всяка стая има толкова много любов и топлина,” казва 72-годишната Остин. “Беше удоволствие да живея тук и имам много прекрасни спомени. Сега, когато домът е празен, се пренасям в първия път, когато го видяхме.”

“Откакто с Фреди прекрачихме прага на легендарната зелена врата, това беше едно място на спокойствие, истински дом на творец, а сега е време да поверя това усещане за спокойствие на следващия собственик,” казва тя.

Меркюри проектира къщата, така че да бъде запомнящо се, гостоприемно място, което отразява неговата индивидуалност. Пример за това е трапезарията, която той боядисва в любимия си цвят – ярко жълто.

Това също така е място, където той излага своята колекция от красиви предмети и произведения на изкуството от цял свят. По-голяма част от тях бяха продадени на търг през миналата година.

Най-зрелищното място в къщата е гостната с високи тавани и галерия, която изпълнява ролята на библиотека и бар, който гледа към стаята и рояла на Меркюри отдолу. Основната спалня разполага с огледални врати от пода до тавана, зад които Меркюри съхранява своите дрехи и сценични костюми.

“Продажбата на Garden Lodge е възможност, която се предоставя веднъж в живота, за придобиването на значим имот, съчетан с част от културната история, любимия дом на една икона,” казва Пади Дринг, ръководител Продажби на първокласни имоти в Knight Frank.

Меркюри, чието рождено име е Фарук Булсара, основава през 1970 г. Queen - една от най-продаваните музикални групи на всички времена. Той е диагностициран със СПИН през 1987 г. и умира от усложнения от заболяването на 45 г. - ден след като обявява публично своята диагноза.

За имота няма онлайн обява, а предложението е налично само за предварително одобрени кандидат-купувачи, които могат да докажат, че разполагат с необходимите средства, за да се попречи на фенове да се възползват от него, само за да разгледат дома, пише The Guardian.

От Knight Frank също така разпространяват ограничен брой снимки и не разкриват площта на жилището от съображения за поверителност.