Тя получава международен паспорт едва на 91 години.

Година след като се превръща в най-възрастния човек, посетил всички 63 национални парка в САЩ, баба Джой Райън се впуска в ново глобално предизвикателство с внука си – 42-годишния Брад Райън.

Дуетът, който се превърна в хит в социалните медии с мисията си да посети всички щатски национални паркове през 2023 г., сега планира да пътува до всички седем континента заедно.

„Не ми остават много години, така че бързам“, казва баба Джой пред CNN Travel. „Ако се бавите, няма да свършите нищо.“

Дует баба-внук

Двамата вече са отметнали три континента, посещавайки националния парк Банф в Канада миналата година, както и защитените територии Амбосели и Масай Мара в Кения през 2023 г.

Последното им пътуване е до Южна Америка и Еквадор, където двамата прекарват известно време на островите Галапагос, както и в Чили. „Беше невероятно да видя тези огромни костенурки“, казва баба Джой.

Въпреки че са неразделни в днешно време, дуото баба-внук, всъщност, е отчуждено за около десетилетие поради семеен разрив, настъпил след развода на родителите на Райън.

След като се свързват отново през 2010 г., те започват да споделят взаимно какво се е случило в живота им през годините.

Докато разказва за предишните си приключения в Апалачите и изкачването на връх Килиманджаро в Танзания, Райън научава, че баба му по бащина линия „никога не е виждала планина“.

„Това беше едно от нещата, за които съжаляваше“, казва той. „Пътуването й беше ограничено само до няколко посещения на Флорида с дядо ми, когато беше жив. Нейното възприятие на света се базира на това, което вижда по Travel Channel или в новините.“

Този разговор оставя дълбока следа в него. Няколко години по-късно Райън, който е изправен пред предизвикателства във ветеринарния колеж, решава да предприеме пътешествие през уикенда до националния парк Great Smoky Mountains, пресичащ границата между Северна Каролина и Тенеси.

Пита баба Джой дали иска да се присъедини към него. „Просто имах нужда да се махна и исках да направя нещо, което да напълни душата ми“, обяснява той.

Съвместни приключения

За щастие, баба му се възползва от шанса да отиде на приключение с внука си и двойката тръгва заедно на път през септември 2015 г. „На 85 тя видя първата си планина, изкачи я и отиде на къмпинг за първи път“, добавя Райън.

Въпреки че признава, че е предполагал, че пътуването с възрастен човек може да „развали малко забавлението“, Райън бързо установява, че това не е така. Всъщност, точно обратното е.

„Това направи изживяването много по-богато“, казва той, обяснявайки, че да се движи по-бавно означава, че е в състояние да възприема всичко по по-смислен начин.

„Не бързах през местата, които посещавах. Наистина отделих време, за да оценя по-малките детайли. Призмата, през която тя вижда света, е много различна от този на повечето хора на моята възраст. Тя не посещава място с мисълта: „Е, ще се върна отново.“

Според Райън, това първо пътуване е „посяло семе на радост“ в него, което му е липсвало преди. Той е развълнуван да види колко много се радва на преживяването баба Джой.

В желанието си да продължи приключенията си, двойката измисля план да пътуват заедно до останалите 62 национални парка на САЩ.

Подобно предизвикателство би било огромно постижение за повечето туристи, да не говорим за възрастна жена с ограничен опит в преходите, така че те решават да отделят достатъчно време.

„Отне ни почти осем години, за да го направим“, казва Райън, обяснявайки, че правят двумесечни паузи между всяко пътуване. „Но тя влезе в историята през миналата година.“

От многото места, които посещават заедно през това време, баба Джой е особено поразена от Old Faithful - един от почти 500-те гейзера в Йелоустоун, както и от националния парк и резерват Катмай в Аляска.

„Беше дълго пътуване, но ми хареса“, казва тя. „По пътя срещнахме толкова много мили хора. Наслаждавах се на всяка част от него.“

Опит, променящ живота

Съвместните пътувания променят живота на Райън, като той прекарва дните си в туристически обиколки, къмпингуване и шофиране с баба си, която е вдовица от 30 години. Бащата на Райън - последният оцелял син на баба Джой, умира през 2023 г.

„Тя разби предубежденията ми за това какво означава да си възрастен човек“, казва той. „Тя не просто седеше на пътническата седалка и гледаше през прозореца, въпреки че правихме и това.“

Райън описва как баба Джой се е спуснала по въжена линия в националния парк и резерват New River Gorge в Западна Вирджиния и се е отдала на рафтинг в националния парк Wrangell St. Elias в Аляска на 91-годишна възраст.

„Мисля, че всички имаме един вид вроден страх от остаряването“, казва той. „И мислим само за ограниченията вместо за възможностите. Тя ни напомня за възможностите, които все още съществуват пред нас.“

След като достига последната си спирка през миналата година - националния парк на Американска Самоа в южната част на Тихия океан, дуото решава да пътува до всеки континент по света. „Това изглежда като постижима цел“, казва Райън.

Двамата „все още се възстановяват“ от пътуването си в Южна Америка и в момента отново са в Охайо, но планират да посетят Австралия по-късно тази година.

Те се надяват да „прескочат до Азия“ и евентуално да посетят националните паркове на Индия или да пътуват до Борнео, „за да видят орангутаните“. „Имаме слабост към косматите големи маймуни по света“, добавя Райън.

След като отметнат Австралия и Азия от списъка си, планират да пътуват до Европа, където имат много приятели. „Антарктида е трудност“, признава Райън. „Бихме се радвали да стигнем до там, но е предизвикателство. Ако успеем, тя ще бъде черешката на това приключение.“

Двойката признава, че има много хора, които не разполагат с финансови средства да изследват света по този начин. Те посочват, че са започнали първото си предизвикателство с „малко пари“ и често са хапвали евтин рамен.

В момента се радват на различни спонсорства, което им позволява да пътуват удобно. „Имахме голям късмет“, добавя Райън.

След като прекарват толкова много време на път заедно, баба и внук стават по-близки отвсякога.

Връзки между поколенията

„Имахме много приключения заедно, така че има за какво да говорим, това е сигурно,“ разказва баба Джой.

Възможността да споделя толкова много специални моменти с баба Джой означава, че Райън има възможност да задава много въпроси. „Това, което научих – ще си спестим съжаленията в бъдеще, ако се свържем с по-старите поколения, докато те все още са тук“, казва той.

Въпреки че очевидно се разбират добре, значителната разлика във възрастта на двойката неизбежно води до сблъсъци, особено що се отнася до различните им музикални вкусове.

„Опитах се да се науча да се наслаждавам на неговия вид музика“, казва баба Джой, която има още трима внуци. „Не мога да разбера как го нарича музика, но както и да е.“

Когато я попитат какво е научила за себе си, пътувайки с внука си, тя се шегува: „Предполагам, че имам повече търпение, отколкото си мислех.“

През почти 10-те години след първото пътуване Райън забелязва голяма промяна във физическото здраве на баба Джой, обяснявайки, че тя е била доста „колеблива“ в началото, но е станала много по-уверена.

След изкачване на планини, ходене на сафарита и разходки из пустинята, баба Джой няма намерение да забавя темпото, въпреки че обича да спира за почивка от време на време. „Нямам диабет и всичко е наред със сърцето ми. Така че наистина съм в добра форма за възрастна жена“, признава тя.

Когато не пътува с внука си, понякога реди пъзели със съседа си и гледа местни гимназиални футболни мачове от дома си в Дънкан Фолс, Охайо. „Нищо не ми липсва“, казва баба Джой.

Волеви дух

Двамата водят хроники за пътуванията си в акаунта си в Instagram - grandmajoysroadtrip, а Райън казва, че последователите често правят коментари от рода на: „Баба ми никога не би направила това.“

Той подчертава, че тяхната ситуация е била възможна, само защото баба Джой има „волеви дух“ и получава толкова голямо удовлетворение от пътуванията им, колкото и той.

„От време на време някой казва:„ Не мислиш ли, че трябва да приключиш това? Компроментираш я“, добавя той. „Но не съжалявам, защото трябва да помним, че животът се случва точно сега.“

Размишлявайки върху предишното им отчуждение, Райън се надява, че тяхната история ще покаже, че „можете да стигнете доста далеч, след като си дадете прошка“.

„Много живот се крие в едно десетилетие“, добавя той. „Нашето послание е, че трябва да се освободим от миналото и да дадем прошка. Животът е много кратък.”

Що се отнася до баба Джой, тя обича да наваксва пропуснатото и вече има няколко печата в първия си паспорт. „Просто правя стъпка след стъпка, ден след ден и благодаря на Господ всяка сутрин, че ми дава още един ден“, казва тя.

„Опитвам се да бъда оптимист. Чашата е наполовина пълна, а не наполовина празна. Виждам хора в по-лоша форма от мен и си мисля, че има много неща, за които да съм благодарна. Не всеки има късмета да има внук, който е готов да го мъкне насам-натам,“ завършва тя.