Когато говорим за придобивки, принципът „колкото повече, толкова повече“ доказано работи.

Неслучайно обещанието за „богат пакет придобивки“ е сред най-често срещаните в обявите за работа – колкото по-богат и разнообразен е списъкът, толкова по-вероятно е кандидатът да избере една компания пред другите.

За HR екипите обаче остава по-сложният въпрос – количеството или качеството е по-оправдано от гледна точка на инвестиции, ползваемост и ефективност.

В свое проучване, посветено на водещите тенденции в областта на човешките ресурси за 2024 г. („World of Work Trends Report“), световната организация Top Employers Institute посочва, че след периода на активни инвестиции в wellbeing програмите – особено видим през 2020-2021 г., днес работодателите правят крачка назад, за да направят оценка на тяхната ефективност.

Въпросът вече не е в това колко са те на брой, а в това дали са правилните.

Според Радка Чакърова, старши експерт „Възнаграждения и анализи за управление на хора“ в Yettel, тази тенденция все още не се наблюдава на българския пазар.

„Факт е, че в годините около COVID компаниите по света работиха усилено в тази посока. Нормално е в даден момент да настъпи период на равносметка и преоценка“, отбелязва тя.

Добавя обаче, че у нас ситуацията е по-различна – организациите в момента разгръщат своите wellbeing политики и е нужно още време преди да стигнат до точката си на насищане.

Според анализа на Top Employers Institute, за 95% от компаниите, участвали в проучването, wellbeing програмите са ключов бизнес императив. Те са и една от областите, които световната организация одитира при сертификацията с Top Employer.

Ежегодно сертификатът отличава компании от цял свят за високото качество на техните работодателски политики.

През 2023 г. Yettel стана първият телеком у нас, получил отличието Top Employer, като в областта „Wellbeing“ постига резултат от 96.19% – значително над средното, което сертифицираните телекомуникационни компании в световен план постигат в тази сфера.

Как се избират придобивките?

Решението за това зависи от множество фактори. По думите на Чакърова всяка придобивка се оценява през няколко призми – доколко е привлекателна, покрива ли повечето градове в страната, за какъв брой хора би се отнасяла и разбира се, каква инвестиция предполага.

„Основният пакет придобивки трябва да е релевантен за всички – да е приложим за хора в София и останалите градове, за студенти в университета, но и за хора в своята зряла възраст“, обяснява тя.

Това, както и необходимата инвестиция, предопределя и дали фирмата ще предложи промяна на придобивките, дали ще покрие нова придобивка на 100% или ще бъде със самоучастие.

По данни на вътрешно проучване, което телекомът прави през 2023 г., най-използвани и ценени от служителите са ваучерите за храна, допълнителното здравно осигуряване (ДЗО), както и отстъпките за закупуване на мобилно устройство.

Самата Чакърова условно разделя придобивките, които Yettel предлага, на три вида. Първите са стандартни и традиционно присъстват на пазара – като ваучери за храна, ДЗО, еднократна сума при раждане на дете и др. Към тях вече се добавят и допълнителните дни отпуска.

Вторите можем да наречем нишови придобивки. Те все още не са толкова разпространени и част от тях предполагат самоучастие – като например, масажи и тренировки в офиса, посещение при корпоративен психолог, ползване на служебни велосипеди и възможност да се наеме служебна кола за лично пътуване.

И третият вид придобивки са пряко свързани с бизнеса – отстъпки за закупуване на устройства и аксесоари, устройства на лизинг с преференциални условия, преференциални планове и др.

В баланс през целия живот

„Докато основният пакет с придобивки трябва да е релевантен за всички, wellbeing инициативите дават по-голяма гъвкавост и могат да са насочени към различни групи“, добавя Лилия Владимирова, мениджър „Трудови отношения“ в Yettel.

Още през 2016 г. в компанията се създава т.нар. екип „Баланс“ – група доброволци, които регулярно организират различни активности и насърчават служителите да се движат повече и да водят здравословен начин на живот.

„Миналата година проведохме серия от фокус групи с колеги в различен етап от живота им. Целта беше да установим какви са техните нужди и какво ние, като работодател, можем да направим, за да ги подпомогнем“, обяснява Владимирова.

В своите wellbeing активности се фокусират върху няколко посоки – физическо и психично здраве, финансово благополучие, социални контакти и здравословна работна среда.

Регулярно телекомът провежда различни спортни инициативи, като вътрешни отборни състезания, месечни предизвикателства за най-много направени крачки и изкачени стълби, футболни първенства, тенис турнири и други.

Към тях се добавят и тематични месеци, посветени на здравето, с поредица от отворени сесии по теми, като храненето, алтернативната медицина, женското здраве и други.

През 2019 г. стартира и вътрешна академия по лични финанси, където отново под формата на информационни срещи дипломиран финансов консултант споделя със служителите как да се грижат за парите си.

„Най-ясният показател за нас е посещаемостта и броят участници във всички тези активности. През изминалата година над 200 души посетиха сесиите за здраве, психология и лични финанси.

Близо толкова се включиха и в отборното състезание „Лигата на приключенците“. Редовно провеждаме и анкети, за да следим обратна връзка от колегите и да сме сигурни, че сме на прав път“, добавя Лилия Владимирова.