Инвестиционно предложение с бюджет от 91 млн. евро на Atlas Robotics до гръцката държавна агенция Enterprise Greece предвижда създаването на производствен завод за технологии в сферата на роботиката в Северозападна Гърция.

Ако бъде реализиран, амбициозният проект, който претендира да бъде включен в стратегическите инвестиции, предвижда изграждането на фабрика за роботизирани системи, както и подразделение за научноизследвателска и развойна дейност в Картери, област Игуменица, информира Kathimerini.

Районът е подбран въз основа на добрата му свързаност и близостта му до пристанището на Игуменица, магистралите Егнатия Одос и Йония Одос, летищата в Янина и Актион и Университета в Янина.

Atlas Robotics, с главен изпълнителен директор и съосновател Грег Нуржиан, е основана през 2021 г. и е финансираната с американски средства.

Тя избира да разположи своите съоръжения в Гърция заради квалифицирания персонал в страната, но и заради благоприятната за инвестиции среда, според източници, които не са предоставили повече подробности за бизнес плана на Atlas Robotics.

Според източници на Kathimerini, първоначално Atlas Robotics ще насочи усилията си в сферата на роботизираната образна диагностика, тъй като в нея има повишен интерес от страна на големи медицински групи.

Роботизираните системи, които компанията се стреми да разработва, имат диверсифицирана употреба, която включва тестове, инспекции и сертифициране (TIC) на промишлени продукти, за да се гарантира, че те отговарят на подходящите спецификации.

Компанията ще произвежда роботи, софтуер и системи за инспекция, които ще внедрява в съоръжения на клиенти за TIC дейности. Част от произведените системи ще останат в завода.