Възстановяването на активността на IPO пазара в Европа изпитва известни трудности, ако се съди по борсовия дебют на германската парфюмерийна и козметична компания Douglas. Но в една друга европейска страна представянето на акциите е далеч по-впечатляващо, пише Financial Times. 

Фондът за спасяване на гръцките банки миналия месец продаде 27% от Piraeus Bank за 1.35 милиарда евро. Той получи достатъчно търсене, за да покрие вторичната продажба и оцени сделката с лека премия спрямо цената на акциите, преди да бъде обявена. 

Piraeus Bank е третият по големина кредитор в Гърция, както и третата от най-големите четири гръцки банки, която е напълно приватизирана след повишаването на статута на гръцката икономика до инвестиционен клас от водещите рейтингови агенции. 

Преди това, през февруари, беше осъществено първоначалното публично предлагане на летището в Атина, а в края на миналата година правителството продаде дялове в National Bank, Eurobank и Alpha Bank. 

Любимец на инвеститорите

Гърция в момента е "любимец" на инвеститорите и това вероятно е изненадващо за хората, които си спомнят дълговата криза в страната отпреди малко повече от десетилетие.

Атина обаче отбеляза забележително възстановяване след финансовата криза, конкурентоспособността на икономиката се подобрява, а брутният вътрешен продукт расте стабилно. 

Банките в страната бяха подкрепени с около 50 милиарда евро по време на дълговата криза, която приключи през 2018 г. 

Основният гръцки борсов индекс ASE се повиши с почти 40% през последната година, надминавайки темповете на растеж на американския S&P 500.

В същото време, 10-годишните гръцки държавни ценни книжа носят доходност от 3.2% - доста под тази на Италия (3.6%) и Обединеното кралство (4%). 

Това възстановяване е от полза най-вече за гръцките банки. Секторът е намалил разходната си база до доста под средното за Европа.

Необслужваните заеми са паднали до 5% което е спад от пика от около 40% в разгара на кризата. Възвръщаемостта на собствения капитал пък е двуцифрена с тенденция, приближаваща се към средните нива за Европа.

Стабилни банкови печалби

Банковите акции в южната ни съседка се оценяват на около 6 пъти спрямо прогнозните печалби и се търгуват с 15% под средното за Европа, което обяснява и защо са толкова атрактивни за инвеститорите в момента.

Гръцките банки, които отпускат основно заеми с плаваща лихва и имат стабилна депозитна база, се възползваха от нарастващите лихвени проценти. Те са по-малко чувствителни към потенциалния предстоящ икономически спад. 

Очаква се нетният лихвен доход да остане непроменен тази година и може да се каже, че гръцките банки, които оперират на консолидиран пазар с четири основни оператора, заслужават структурна премия спрямо аналозите си от останалите европейски страни. 

Това, разбира се, предполага, че гръцката икономика ще продължава да се справя добре. Страната остава силно задлъжняла и разчитаща на приходите от туризъм, който процъфтява след пандемията от COVID-19.

Но средствата от Европейския съюз на стойност 17% от БВП, предназначени за реконструкцията и възстановяването ѝ, както и високия политически рейтинг на правителството, дават възможност на страната да произведе стабилен поток от добри новини и през следващата година, пише още изданието.