Доклад предупреждава за рязко нарастващ риск от социални безредици по целия свят, докато развитите икономики и нововъзникващите пазари се борят с висока инфлация и изострени от инвазията на Русия в Украйна сътресения. 

Според Индекса на гражданските вълнения, който следи 198 държави, нарастващ риск през третото тримесечие на 2022 г. се регистрира в 101 от тях.

Данните са събрани от разузнавателната компания Verisk Maplecroft и оценяват фактори, като инфлация, механизми за преодоляване на конфликти и въздействие на вълненията. Те показват най-голямото увеличение от 2016 г., когато класацията е създадена за първи път. 

Рискът от безредици расте в цяла Европа, докато континентът се готви за дълга зима на енергийни прекъсвания, както и в развиващия се свят, където скоковете на цените на основни продукти водят до опасения за глобална продоволствена криза, съобщава Bloomberg. Изследователите прогнозират нарастване на заплахата през следващите месеци. 

На нововъзникващите пазари най-лошият сценарий може да включва „бунтове, грабежи, дори опити за сваляне на правителството“, прогнозира главният анализатор на Verisk Maplecroft Химена Бланко. При развитите нации пък могат да се очакват демонстрации и работнически стачки.

Нарастващият потенциал за социални безредици може да бъде овладян със „значително намаление“ на цените на храните и енергията, според доклада. Времето също е фактор, като един студен отоплителен сезон би влошил енергийната криза на Стария континент. 

Рискът от граждански вълнения нараства и при богатите нации, като в заплашената от енергиен недостиг Германия и страдащата от най-високата от три десетилетия инфлация Швейцария.

Сред развиващите се нации във фокуса е Шри Ланка, където протести срещу недостига на гориво и лошото управление свалиха правителството по-рано тази година. Алжир пък показва най-голям потенциал за риск през следващите шест месеца, според изследователите. 

Много нации, успели да подкрепят икономиките си чрез пандемията, сега се борят да запазят социалните разходи. Сред тях са Египет, Боливия, Филипините, Сърбия, Зимбабве и Босна и Херцеговина.