Това, че роботите и други технологии отнемат работни места от хората, е “мит”, заяви пред CNBC високопоставен ръководител в Amazon.

Стефано Ла Ровере, който отговаря за глобалните дейности на Amazon в сферата на роботиката, мехатрониката и устойчивото пакетиране, заяви, че вместо да заменят работни места, усъвършенстваната роботика, изкуственият интелект и други технологии подобряват длъжностите на хората.

Той също така допълни, че новите технологии водят до създаването на изцяло нови работни категории. “Мит е, че технологията и роботите вземат нашите работни места,” заяви Ла Ровере пред CNBC.

От Amazon твърдят, че внедряването на нови технологии е подобрило работата на над 50 000 души в центровете за изпълнение на поръчки на компанията в Европа.

Гигантът в онлайн търговията казва, че през последните пет години е инсталирал над 1 000 нови технологии в мрежата си от центрове в Европа, като цялостната инвестиция е на стойност над 700 млн. евро.

“Роботите и технологиите помагат на нашите служители, като намаляват времето за ходене между отделните задачи, премахвайки повтарящите се движения или като им помагат да вдигат тежки товари,” казва Ла Ровере.

“Нашите служители, от своя страна, могат да научават нови умения и компетенции, да придобиват нови способности, които им позволяват да напредват към кариерните им цели,” допълва той.

“През последните години са създадени над 700 нови категории работа посредством използването на технологии”, допълва Ла Ровере.

Той посочва като пример неговия екип - подразделението за роботика и AI на Amazon, което е фокусирано върху внедряването на автоматиката в огромната мрежа от центрове за изпълнение на поръчки на компанията, които се грижат за опаковането и подготвянето за доставка на поръчките на клиентите.