Ако разгледате по-обстойно летището, докато чакате следващия си полет, вероятно ще забележите нещо общо между много от самолетите: повечето са боядисани в бяло.

Въпреки че всяка авиокомпания има уникална ливрея (така се нарича екстериорът на самолета, включващ различна комбинация от цветове и графики), повечето фюзелажи са боядисани в бяло. И за това си има основателна причина.

„Повечето самолети са боядисани в бяло, защото цветът отразява слънчевата светлина, намалявайки нагряването и минимизирайки щетите от топлината“, казва бившият пилот Дан Бъб, сега професор в Университета на Невада в Лас Вегас, пред Travel + Leisure.

Помислете колко гореща става паркирана кола, когато стои на слънце - същата концепция важи и за самолетите. И както може да ви каже всеки, живеещ в топъл климат, по-тъмните коли се нагряват много повече от по-светлите.

Като се има предвид размерът на самолетите, за охлаждането им е необходима много повече енергия, отколкото за кола. А никой не иска да прекара часове във фурна. Освен това самолетите са подложени на по-интензивна слънчева радиация и бялата боя може да помогне за отразяването й.

Интересното е, че самолетите не винаги са били боядисани в бяло. В по-ранната част от историята на авиацията много от тях изобщо не са били боядисани, излагайки на показ полираните си алуминиеви тела. Тенденциите започват да се променят през 70-те години на миналия век.

„Откакто Air France представя първата „бяла ливрея“ през 1976 г., изцяло белият външен вид на фюзелажа става все по-стандартен за световните авиокомпании“, казва авиационният историк Шей Оукли пред T+L.

„Това само се ускорява през 21 век със значително увеличеното използване на композити в конструкцията на самолетите,“ допълва експертът, подчертавайки, че този материал няма елегантен метален вид.

American Airlines е едно от малкото изключения, запазвайки излъсканата си гола метална ливрея, въпреки че и тя вече има изцяло бели самолети.

Изводът от всичко казано дотук е, че не е необходимо самолетите да са бели, като някои авиокомпании избират различни цветови схеми –  например синьо за Southwest и жълто за Spirit. Други авиокомпании боядисват отделни машини, като специалния изцяло черен самолет на Air New Zealand.

Но има едно забележително изключение. „При Concorde ефектът от слънцето и топлината, генерирана от високата скорост, карат дизайнерите да създадат силно отразяваща бяла схема“, казва Оукли.

Само един самолет от този тип някога е бил боядисан в различен цвят. Като част от маркетингова сделка с Pepsi, Concorde на Air France е боядисан в синьо през 1996 г.

„Машината изглеждаше добре в синьо, но полетите трябваше да бъдат ограничени до не повече от 20 минути", казва Оукли. „Самолетът остана в този цвят само две седмици.“