Парижката река Сена може да е твърде замърсена, за да бъде домакин на олимпийски състезания по плуване, което поставя под въпрос емблематична част от игрите.

Surfrider Foundation Europe тества водата през последните шест месеца и установи високи нива на бактериално замърсяване в секциите, в които ще се провеждат състезанията по триатлон, маратонът по плуване и паратриатлонът, според организацията.

Всъщност, от двумесечните тестове само една проба е счетена за „задоволителна“, съобщава T+L.

„Ясно е, че спортистите, които ще участват в олимпийските и параолимпийските спортни събития, планирани за Сена, ще плуват в замърсена вода и ще поемат значителни рискове за здравето си“, пише Surfrider Foundation Europe.

След резултатите президентът на организационния комитет в Париж призна пред NBC News, че триатлонът може да бъде отложен или дори отменен, ако нивата на замърсяване останат твърде високи.

Президентът на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Тони Естанге каза, че е „уверен, че ще бъде възможно да се използва Сена“, но добави, че може да се стигне до забрана на плуването във водите й, което „искаме да избегнем“.

Решението Сена да бъде отворена за състезания от Олимпийските игри (и по-късно за обикновени посетители) се смяташе за монументално, позволявайки плуване в известната река за първи път от повече от 100 години.

След игрите Париж планира да отвори три официални места за къпане както за посетители, така и за жители през 2025 г. Френската столица работи за подобряване на качеството на водата, включително чрез инсталиране на дезинфекционни устройства.

Естанге наскоро каза, че организаторите „работят усилено. Знаете, че това е едно от по-големите предизвикателства“, според NBC News.

„Когато решихме да проведем състезания в Сена, знаехме, че ще бъде голямо предизвикателство“, добави той. „Но има голяма програма за инвестиции и, когато говорим за наследство, този проект е фантастичен.“