Париж ще разреши плуването в Сена след Олимпийските игри през 2024 г. - за първи път от повече от 100 години.

В популярната река първо ще влязат спортистите по време на олимпиадата за състезания по плуване в открити води, паратриатлон и триатлон, съобщават местните власти.

През 2025 г. ще бъдат отворени три официални места за къпане, в които посетителите и жителите на френската столица ще могат да плуват, съобщава T+L.

Плуването в Сена е официално забранено през 1923 г., но остава популярно години след това. В крайна сметка, то губи своята привлекателност около 60-те години на миналия век „поради влошаване на качеството на водата“.

Сена е използвана и като официално място за плуване по време на първите олимпийски игри в Париж през 1900 г.

Първите официални места за плуване в реката, отварящи врати през 2025 г., ще бъдат разположени в Bras Marie, Bras de Grenelle и в Bercy.

Всяка зона за плуване ще бъде маркирана с шамандури и ще включва понтон за достъп. На брега ще са осигурени съблекални, душове и варианти за съхранение на вещи.

За да превърне плуването в реалност, градската управа на Париж работи за подобряване на качеството на водата на Сена.

Това лято са инсталирани чифт дезинфекционни агрегати от пречиствателните станции за отпадни води на обществената санитарна служба в района на града. Следващата година ще бъде пуснат в експлоатация басейн за съхранение на дъждовна вода.

Местните власти наредиха и лодките, акостирали по Сена, да се свързват с градската канализационна мрежа.

Въпреки че до първите плувни приключения във водите на реката има още време, и сега можете да й се насладите – чрез круиз, пикник на брега или просто разходка за разглеждане на забележителности.