Международните пътувания по въздух осъществиха силно завръщане през миналата година.

Летищата по света са обслужили 8.5 милиарда пътници през 2023 г., което е с 27% повече, в сравнение с 2022 г. Техният брой обаче все още остава с 6% под нивата отпреди пандемията, според предварителните данни на Airports Council International (ACI).

Ръстът в броя на пътници не е изненадващ, тъй като през миналата година бяха отчетени много високи туристически разходи.

Туристите по света инжектираха близо 10 трлн. долара в световната икономика през 2023 г., според Световния съвет по туризъм и пътувания (WTTC). Тази сума представлява 9.1% от глобалния БВП.

Класацията на най-натоварените летища в света на ACI е изготвена въз основа на данните от над 2 600 летища, разположени в над 180 страни и територии.

С увеличение от 31.7% в броя на пътниците, международното летище на Дубай е било второто най-натоварено в света през 2023 г., след като през 2022 г. и 2019 г. заемаше пето и четвърто място, респективно, според предварителната класация на ACI.

Пътникопотокът на токийското летище Ханеда скача с 55% през миналата година, а летището се придвижва от 16-о на 5-о място в класацията.

Международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта, което е най-големият хъб на авиокомпанията Delta Air Lines, е обслужило 107.4 милиона пътници през 2023 г. и остава най-натовареното в света, както и през последните повече от 20 години.

Четири други щатски летища също попадат в Топ 10. Далас Форт Уърт отстъпва с едно място до третата позиция, докато отстъплението на летището в Денвър е с три места - до шестата позиция, въпреки че обслужените от летището пътници нараства с 12% на годишна база до 78 млн. души през 2023 г.

Международното летище в Лос Анджелис пада с две места до номер осем, а летище О‘Хеър в Чикаго – с пет до деветата позиция.

Единственото европейско летище в челната десетка е това в Истанбул, което запазва седмата си позиция. Преминалите през летището пътници през миналата година са 76 милиона, като техният брой нараства с 18.3% на годишна база.

Топ 10 се оформя от международното летище в Делхи, през което са преминали 72.2 милиона пасажери, или с 21.4% повече, в сравнение с 2022 г.

Международни пътувания

По-глобално погледнато, данните за 2023 г. отразяват ръст на международните пътувания в Близкия изток и Азия, посочват от ACI.

Ако не бъдат включени вътрешните полети, международното летище в Дубай е най-натовареното в света, следвано от три европейски летища – лондонското Хийтроу (2), амстердамското Схипхол (3) и парижкото Шарл дьо Гол (4).

На международната сцена най-големи размествания има в Азия. Сингапурското летище Чанги се придвижва от деветата до петата позиция с увеличение от 83% на международния пътникопоток.

Най-голям скок обаче отчита сеулското летище Инчон, което се изкачва от 32-о до 7-о място в класацията благодарение на увеличение на международния пътникопоток с 213%, което се дължи основно на посетители от Япония, Китай, Тайван и други азиатски дестинации.

Топ 10 по международен трафик се допълва от летищата в Истанбул (6), Франкфурт (8), Доха (9) и Мадрид (10).