Една от най-забележителните промени в счетоводната индустрия е въвеждането на дигитални облачни инструменти. Автоматизираните изчисления, алгоритмите и AI технологиите правят счетоводството и финансите по-бързи и по-прецизни.

Дигитализацията донесе огромни предимства в начина, по който счетоводителите вършат работата си. Като за начало, тя ги прави по-отзивчиви към нуждите на своите клиенти, без значение дали те са външни или вътрешни.

Но това далеч не е всичко. Пренасянето на счетоводството в онлайн пространството има силата да промени начина, по който работят голяма част от бизнесите.

Цялата информация и възможност за финансови, счетоводни операции и управленски справки е възможна от всякакъв вид устройства, като само е необходим интернет достъп. Не след дълго касовите бележки, тежките папки с хартия и безкрайните стелажи с документи ще бъдат само реликви от миналото.

Съвременните потребители са технически грамотни. Те могат да проверяват банкови баланси, депозити и да извършват парични преводи през телефона си. Така че, когато става дума за бизнес, те очакват същото ниво на достъпност и отчетност в реално време.

Бизнес клиентите се стремят към своевременно отчитане на всички свои транзакции, персонализирано и бързо обслужване. Решението е онлайн счетоводство. То дава възможност на счетоводителите да предлагат бързо обслужване с минимален брой грешки.

Добрата новина е, че системите за мониторинг и управление на финанси вече не се предлагат единствено за големи предприятия. Те са достъпни както за средните, така и за малките бизнеси, тъй като не изискват голяма първоначална инвестиция за закупуване на оборудване, лицензи, разработка на софтуер, наемане на високоплатени IT специалисти, които да създадат и поддържат съответната система. 

Пример за подобно решение е услугата Smart Accounts, която се предлага от Yettel в партньорство с българската компания Nula.bg.

Решението представлява онлайн платформа, която се предлага по модел „като услуга“ – клиентът няма първоначални разходи и не се ангажира с поддръжката и развитието на системата, а всичко се предоставя от доставчик срещу месечна такса.

По този начин фирмите спестяват време и средства, което им позволява да се фокусират върху основните си дейности.

Една платформа за всички финансови операции

Платформата Smart Accounts осигурява 360-градусов мониторинг и управление на финансите на бизнеса. Тя разполага с модули за фактуриране, счетоводство, труд и работна заплата (ТРЗ), управление на складовите наличности и други.

Дигитализация на хартиените документи

Smart Accounts използва интелигентни инструменти за цялостно обработване на разходни документи. С помощта на AI и технологията OCR (Optical Character Recognition) за разчитане и извличане на информация от фактури, платформата значително подобрява процеса по тяхната обработка, драстично намалява ръчния труд и минимизира възможностите за допускане на грешки.

Високо ниво на сигурност и защита

Решението има изключително високо ниво на защита и разработчиците му предлагат допълнителни функции за сигурност, съобразени с най-добрите практики.

Достъпът до информацията в клиентския профил се предоставя единствено на упълномощено лице, което може във всеки един момент да добавя и скрива информация и функционалности. Всеки потребител има предварително зададена роля, която контролира неговия достъп и отговорности.

24/7 техническа поддръжка

Smart Accounts е изключително лесна за употреба платформа, за която абонатите на услугата получават денонощна поддръжка. Клиентът няма никакъв ангажимент по поддръжката на системата.

Smart Accounts се предлага с обучителни видеа за работа, които потребителите могат да гледат в удобно за тях време. В допълнение, към платформата има създадена помощна секция за комуникация в реално време и цялостно съдействие при възникнали въпроси.

Подходяща за различни индустрии

Услугата е подходяща за малки и средни предприятия, които искат да използват счетоводно решение чрез модел „като услуга“. Решението Smart Accounts може да бъде ефективно, както за самостоятелни счетоводни кантори, така и за редица отдели на компании, упражняващи дейност в сферата на търговията, производството и услугите.

30-дневен безплатен тестови период

В момента всеки, притежаващ собствен бизнес има възможност да се възползва от 30-дневен безплатен тестови период на Smart Accounts, който ще му помогне да се убеди в качествата на услугата. За целта трябва да бъде попълнена кратка регистрационна форма на сайта на Yettel.

След изтичането на тестовия период, клиентът може да продължи използването на платформата срещу заплащане на абонамент, като цените на пакетите са на изключително достъпни цени, започващи от 15,99 лева на месец.