От четириетажния мезонет на Гил Дезер, на върха на 60-етажната му жилищна сграда в Маями, се открива красива гледка към плажа.

Но милиардерът, който е и строителен предприемач, не е толкова заинтересован да гледа към Бахамските острови. Той предпочита да наблюдава през големите си вътрешни прозорци 11 от своите любими автомобили.

"От хола си виждам две коли, от кухнята си виждам още две, а след това други седем от моя личен кабинет. За мен това е нещо като колекция от произведения на изкуството на Да Винчи - тя не се оставя на склад, а се поставя на стената“, разказва пред CNN 48-годишният Дезер.

Неговата "Мона Лиза" е един от трите му екзотични суперавтомобила - McLaren Speedtail, Porsche 918 и Bugatti Chiron, всеки от които струва повече от един милион долара.

Когато поръчва строителството на сградата, той помага с проектирането на централен асансьор, който може да качва превозни средства до "небесните гаражи" със стъклени стени. 

Автомобилният ентусиаст не приема общоприетата идея за гаража като практично помещение, откъснато от останалата част от дома. Той го превръща в ценен недвижим имот, където автолюбителите могат не само да държат колите си, но и да им се наслаждават заедно със съмишленици.

"Сега ги наричаме "пространства за галерии", а не гаражи“, казва Греъм Харис, съдружник-основател в SHH Architecture and Interior Design в Лондон - едно от водещите дизайнерски студиа в света за хора с големи финансови възможности.

„Всичко е свързано с драма и театър, декори и правилния вид осветление. Отминаха дните, когато гаражът беше просто бетонен бункер", смята той.

Харис, чиито проекти включват ремонтирано имение за 158 милиона долара на престижния лондонски площад Belgrave Square, коментира пред CNN, че гаражите се разрастват, не само за да приютят разширяващите се колекции от автомобили, но и за да осигурят повече жизнено пространство.

Тези супер луксозни „мъжки пещери“ могат да включват усъвършенствани симулатори за автомобилни състезания с обгръщащи екрани или слушалки за виртуална реалност, както и барове, зали за боулинг, голф симулатори и гигантски екрани за гледане на спорт.

"Много клиенти поръчват огромни монитори, чиято цена достига близо половин милион долара. Те създават невероятен фон за всяка сцена, която искате в гаража си” добавя Харис.

Материалите също се променят. Бетонните подове вече са отживелица, като вместо тях Харис поръчва ръчно излята смола, която може да бъде изпълнена във всеки цвят и предпазва автомобилните гуми, като същевременно отблъсква замърсяванията.

Осветлението може да бъде вградено в пода, за да подчертае силуетите на колите. Въртящи се плочи в пода и сложни хидравлични стелажни системи правят възможно подреждането, преместването и излагането на автомобили, което е още по-добре за всички вътрешни камериери, механици или шофьори.

Всичко това е много далеч от функционалните пространства, които бащата на Гил Дезер - Майкъл, е използвал, за да съхранява колите си, когато е основал семейната имотна империя.

Приоритетът за Майкъл, син на шофьор на автобус от Тел Авив, който се мести в САЩ на 21-годишна възраст, е бил просто да намери място за всички тях. 

"Той имаше 85 коли, когато бях в пети клас, и купи стара автокъща, за да ги държи там“, спомня си Дезер младши. В крайна сметка, семейството купува неизползван търговски център в Орландо, където Майкъл сега държи повече от 1800 коли на стойност около 200 милиона долара.

Автомобилният музей на Орландо е част от тематичния парк Dezerland.

Гил Дезер е възприел различен подход, като собствената му колекция от "само" 32 коли е разделена между дома му в Хамптън и пентхауса му в Маями. Той иска да ги вижда и кара през цялото време.

Неговата сграда, която е завършена през 2017 г. на цена от 480 милиона долара, се нарича Porsche Design Tower и е един от първите подобни брандирани жилищни комплекси.

Централният автомобилен асансьор, патентован като Dezervator, превръща кулата в хит сред онези, които ценят уединението и сигурността. 

Аржентинската футболна легенда Лионел Меси се мести да живее там, когато подписва договор с футболния отбор на Дейвид Бекъм Интер Маями.

Компанията на Дезер планира изграждане на 62-етажните Bentley Residences, също в Маями. Комплексът ще включва дизайнерски елементи от автомобилната марка, четири асансьора от типа Dezervator и място за три или четири коли за всеки от 216-те апартамента.

Те ще имат и балконски плувни басейни, а цените им ще варират от 5.5 милиона до 35 милиона щатски долара.

„Bentley иска сградата да бъде продължение на автомобилния опит. Работим върху система, при която музиката, която се възпроизвежда в колата ви, ще продължи, когато влезете в апартамента си“, казва още строителният предприемач.