Активните месечни потребители на чат приложението Telegram, което е една от най-популярните социални медии в Украйна и Русия, вероятно ще преминат 1 милиард в рамките на година, прогнозира нейният основател.

В едно от редките си интервюта Павел Дуров заяви пред американския журналист Тъкър Карлсън, че базираното в Дубай приложение, което позволява на потребителите да изпращат и получават съобщения и файлове, както и да провеждат разговори, се разпространява като "горски пожар".

"Вероятно ще преминем границата от 1 милиард потребители месечно в рамките на година," заяви Дуров, който притежава напълно Telegram.

Целта на приложението, което в момента има 900 млн. активни потребители, е да остане "неутрална платформа" и да не е "играч в геополитиката," казва Дуров.

Роденият в Русия предприемач посочва, че е напуснал страната през 2014 г., изтъквайки като причина вмешателство на правителството в основана от него компания.

Един от най-големите конкуренти на Telegram - притежаваната от Meta Platforms WhatsApp, има над 2 милиарда активни потребители месечно. От Financial Times информираха през март, че Telegram вероятно ще се цели в борсово листване в САЩ, след като компанията излезе на печалба.

След инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. Telegram се превърна във важен инструмент и за двете правителства, както и в предпочитано място за публикуване и достъпване на нефилтрирана информация за войната.

Почти всички водещи медии, държавни органи и публични фигури в Русия и Украйна имат канали за съдържание в Telegram.