Китайската технологична компания Baidu обяви, че нейният чатбот с изкуствен интелект Ernie Bot вече има над 200 милиона потребители - на фона на стремежа ѝ той да остане най-популярния чатбот в Китай в условията на все по-ожесточената конкуренция.

Броят на потребителите почти се е удвоил, откакто компанията последно предостави данни през декември. Чатботът беше пуснат за свободно ползване преди осем месеца.

Главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли заяви, че приложно-програмният интерфейс (API) на Ernie Bot се използва 200 милиона пъти всеки ден, което означава, че от чатбота се изисква да извършва различни задачи по толкова пъти на ден.

Броят на корпоративните клиенти на бота е достигнал 85 000, заяви Ли по време на прескоференция в Шънджън.

През февруари той съобщи пред анализатори, че Baidu започва да генерира приходи от Ernie и че през четвъртото тримесечие компанията е генерирала няколкостотин милиона юана, използвайки AI, за да подобри рекламните си услуги и да помага на други компании да изграждат собствени модели.

Миналия март Ernie Bot се превърна в първия местно разработен чатбот, наподобяващ ChatGPT, който беше представен в Китай. Той обаче получи одобрение за обществено ползване едва през август, като това беше един от първите осем чатбота с AI, одобрени от Пекин.

За разлика от много други държави, Китай изисква компаниите да получават одобрение, преди да пускат услуги с генеративен изкуствен интелект.

Изнесени наскоро данни показват, че конкурентни местни AI услуги, и по-конкретно чатботът Kimi на подкрепения от Alibaba стартъп Moonshot AI, настигат бързо Ernie Bot.

През миналия месец Ernie Bot е бил посетен общо 14.9 милиона пъти през приложението и уебсайта на чатбота, докато Kimi е имал общо 12.6 милиона посещения в същия месец, сочат данни на AIcpb.com.

Kimi също така расте много по-бързо, като посещенията скачат с 321.6% през март, в сравнение с февруари, докато броят на посещенията на Ernie Bot нараства с над 48%.

В световен мащаб, китайските услуги с генеративен изкуствен интелект все още изостават зад западните си конкуренти.

По данни на AIcpb.com, създаденият от OpenAI ChatGPT остава най-популярната услуга с генеративен AI в света, като общият му трафик нараства с 9% през миналия месец до 1.86 млрд. посещения.

В последните месеци Китай ускори одобренията за AI услуги, след като очерта изкуствения интелект като ключова технологична сфера, в която страната ще трябва да се конкурира със САЩ.

Миналата седмица държавни медии информираха, че 117 големи AI модела са получили одобрението на властите досега.