Първите месеци на 2024 г. започнаха изключително динамично за глобалните фондови пазари. Основните индекси в Съединените щати скочиха до рекордни стойности - на фона на позитивните данни за икономиката и оптимизва, свързан с потенциалните ползи от изкуствения интелект.

Най-печеливши бяха акциите на големите технологични компании, като Nvidia, Microsoft, Meta Platforms и Amazon, отчели огромни печалби.

Въпреки че не изостават от гледна точка на темповете на растеж, акциите от региона на Централна и Източна Европа останаха в сянката на глобалните технологични гиганти.

Те обаче притежават значителен потенциал за растеж и доближават по доходност американските си аналози от началото на годината, според портфейлния мениджър в Карол Капитал Мениджмънт Емил Янчев.

Какво се случва на пазарите в Източна Европа?

Ръстовете са продължение на силното представяне през 2023 г., когато - след дълъг период на изоставане, интересът към акциите от източноевропейския регион рязко се повиши и някои от местните индекси достигнаха рекордно високи стойности. 

Например, индексите в Полша и Унгария записаха ръстове от по над 35%. Рисковете, свързани с войната в Украйна, високата инфлация и икономическото забавяне, довели до спадове на борсите през 2022 г., постепенно започнаха да намаляват, а перспективите пред компаниите значително се подобриха. 

Основен двигател на ръстовете през тази и миналата година, според Янчев, са банковите акции. В среда на високи лихви и все още ниска доходност при депозитите, те реализират рекордни печалби, които се очаква да останат високи и през следващите години.

Това води до изплащането на високи дивиденти и привлича инвеститорите. 

За разлика от американските акции, където близо половината доходност на S&P500 идва от малко на брой технологични акции, източниците на растеж в Централна и Източна Европа са доста по-диверсифицирани. Силно се представят индустриалните компании, както и тези, предлагащи потребителски стоки и услуги.

"Перспективите пред акциите в региона значително се подобриха през последните години. Политическите рискове, които през последното десетилетие влияеха в огромна степен върху представянето, започнаха да намаляват.  

В Полша, например, беше сформирано проевропейско правителство, което дава много сериозна заявка, че ще намали вмешателството в икономиката и ще подобри средата за публичните компании.

Затоплянето на отношенията с ЕС, същевременно, доведе до отключването на замразените средства от европейските фондове – общо възлизащи на 137 млрд. евро. Това са огромни средства, които неминуемо ще окажат подкрепа на икономическия растеж и резултатите на компаниите", коментира Емил Янчев. 

Друга съществена промяна е новата лихвена среда. Към момента изглежда, че основните лихвени проценти ще останат високи за по-дълго.  

Това е доста позитивно за компаниите от финансовия сектор. Именно те заемат най-голям процент от местните индекси и са определящи за общото представяне. 

Как можем да инвестираме на регионалните борси?

Карол Капитал Мениджмънт управлява три взаимни фонда, които инвестират в акции от Централна и Източна Европа. Те предоставят лесна и добра възможност за получаване на експозиция към региона.

Сред предимствата са липсата на данъци върху дохода и високата ликвидност – инвеститорите могат да купуват и продават дялове, когато решат. 

Същевременно, изграждането на портфейл от индивидуални акции е доста по-трудно, тъй като изисква достъп до съответните борси и крие рискове - особено за инвеститорите, които нямат опит. 

"Те трябва да имат предвид, че акциите са рисков актив и в краткосрочен план могат да претърпят загуби. Затова ние винаги препоръчваме по-дългосрочен инвестиционен хоризонт от поне три години", казва още финансистът. 

Експертите на Карол открояват положителните тенденции на полския капиталов пазар, който е и най-големият в региона. Според тях, възприятието на инвеститорите за него започна трайно да се подобрява в резултат от смяната на правителството и реформите, които предстоят.

Показателно е, че и полската злота е сред най-добре представящите се валути от изборите през октомври досега. От друга страна, въпреки ръстовете в последно време, полските акции все още изглеждат доста евтини спрямо глобалните, което ги прави атрактивни за чуждестранни инвеститори. 

Гърция също е източник на позитивни финансови новини напоследък. Икономиката там претърпя бурно развитие през последните години, връщайки се към устойчив модел на растеж.

Банковият сектор беше изцяло реструктуриран и именно акциите от финансовия сектор изглеждат с най-голям потенциал за поскъпване, смята Емил Янчев.  Освен тях има и други качествени компании от останалите сектори, като търговията и потребителските стоки. 

* Материалът е с информативна цел и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. 

** Предупреждение за риска: Стойността на акциите/ дяловете и доходът от тях могат да се понижат, печалбата не е гарантирана и инвеститорите поемат риска да не възстановят инвестициите си в пълния им размер. Инвестициите във фондове не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или с друг вид гаранция. Предходни резултати от дейността не са показателни за бъдещите резултати на договорните фондове. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени в бъдещи периоди.