Нова зала на стойност 365 млн. паунда (450 млн. долара) отваря врати в Манчестър, с което ще стане най-голямата във Великобритания.

Co-op Live, която има формата на огромна черна кутия и се намира в близост до стадиона на футболния клуб Манчестър Сити, е с капацитет за 23 500 зрители и се очаква да привлича повече големи събития от Лондон.

От залата трябваше да се извинят през уикенда, след като отмениха част от билетите за пробно събитие с участието на изпълнителя Рик Астли, за да може да бъде намален капацитетът.

Комикът Питър Кей ще открие официално залата със свое представление днес.

Оливия Родриго, Take That, Ерик Клептън и Лиъм Галахър са сред другите звезди, които се очаква да изнесат концерти в новата зала.

В събота се очакваше 11 000 да присъстват на концерта на Рик Астли, преди взетото решение част от билетите да бъдат отменени.

"За да можем да тестваме местата ефективно, се наложи да вземе трудното решение да намалим цялостния капацитет за днешното пробно събитие," обявиха от залата, като обещаха засегнатите зрители да бъдат компенсирани с посещение на концерт на рок бандата The Black Keys.

Големи планове 

Музикалният изпълнител Хари Стайлс е сред инвеститорите в проекта и дори е участвал като консултант по елементи от дизайна на залата.

Стайлс е миноритарен инвеститор, а залата Co-op Live е построена от City Football Group, която е собственост на милиардера и вицепремиер на ОАЕ шейх Мансур, заедно с Oakview Music Group, която е основана от щатския музикален магнат Ървинг Ейзоф.

Синът на Ейзоф и негов бизнес партньор, Джеф, е мениджър на Стайлс, U2 и редица други изпълнители, докато Ървинг е мениджър на групата Eagles от 50 години.

Така че не е изненада, че във Великобритания калифорнийската банда ще изнесе концерти като част от прощалното си турне единствено в Co-op Live през юни.

Залата също така ща бъде домакин на Европейските музикални награди на MTV през ноември.

С помощта и на промоутърски компании, като SJM и Gaiety, залата има амбициите да привлича повече подобни церемонии, концерти и спортни събития от столицата и от други места в северна Англия.

"Няма причини британците да не идват на север," казва пред BBC главният изпълнителен директор и генерален мениджър на Co-op Live Гари Родън, който иска залата да се превърне и в "център на бойните спортове във Великбритания ".

Феновете, които са заели места на последните редове ще бъдат по-близо до сцената в сравнение с други подобни зали, защото пространството за правостоящи в Co-op Live, което е с капацитет за 9 200 души, е по-късо, но по-широко в сравнение с други зали.

Родън смята, че Манчестър може да поддържа две големи зали и казва, че амбициите им не са да се конкурират със съществуващата в града AO Arena.

Реалността обаче е, че Co-op Live се конкурира със съществуващата вече зала града и засега не е ясно дали градът е достатъчно голям и за двете.

Другата зала, която отвори през 1995 г. и през годините носеше различни имена, в момента се реновира срещу 50 млн. паунда (61 млн. долара) и увеличава капацитета си от 21 000 на 23 000 души.