Бургас ще привлича външни средства по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти за 2023 г. за изграждането на нова спортна зала с алеи и зелени площи към нея в квартал "Меден рудник".

Това е третият етап от проект, осъществяващ се в най-големия жилищен комплекс в града от две години, в рамките на който е облагородено блато и са изградени малък парк и открити игрища за тенис, футбол, хандбал/баскетбол и фитнес на открито.

Общината ще осигури самоучастие в размер на 50% от общата стойност на проекта за финансиране на третия му етап. Стойността на спортната зала се изчислява на около 2 милиона лева, като един милион от тях ще дойдат от местните власти.

Бъдещата нова малка зала ще бъде пригодена за колкото може повече видове физическа активност. Така тя ще подкрепи развитието както на професионалните, така и на аматьорските спортни клубове в Бургас.

Нова сграда на Дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ в Минералните бани

Междувременно, бургаските общински съветници подкрепиха предложението на кмета Димитър Николов за изграждането на нова и модерна сграда на Дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ в Минералните бани.

Настоящият Дом за стари хора, който е с 32 места, не може да покрие стандартите и необходимия капацитет на помещенията, затова се налага да бъде изградена съвсем нова сграда, която ще разполага с всички необходими удобства, за да осигури приятна и социална среда, а също спокойни условия за живот на неговите обитатели.

Новият дом за стари хора ще бъде построен по най-високи стандарти и ще разполага с единични и двойни стаи с всички необходими условия за самостоятелен живот.

Вътре ще има още стая за рехабилитация и медицинско наблюдение, зала за групови и индивидуални занимания, зала за арт и трудотерапия, фитнес зала, зона за релакс с кът за четене, зона за хранене и отдих с трапезария.

Сградата ще бъде обзаведена и оборудвана с най-съвременни мебели и уреди, според изискванията за предоставяне на резидентна грижа за възрастни хора.

Към постройката ще има още вътрешна градина, която ще предоставя функции на открито, като фитнес, пространство за трудотерапия, цветна градина и алеи за разходка. До всички пространства ще има осигурена достъпна среда.