FlixBus разширява мрежата си от дестинации от и до България през летния сезон. От юни пътуванията от София до Солун вече ще са ежедневни, а от април компанията предлага и връзка с гръцката столица Атина.

Жителите на Бургас пък ще имат възможност да пътуват до турския мегаполис Истанбул, а почитателите на европейските дестинации получават директен достъп до хърватския Осиек и германския Дрезден.

През лятото FlixBus увеличава и предложенията си и от Румъния до родното Черноморие, пускайки нови връзки до Балчик и Албена. В момента румънците имат възможност да пътуват до Варна, Слънчев бряг и Златни пясъци.

От София до Солун за 11 евро

Ако резервирате билет до Солун през уебсайта или приложението на FlixBus за пътуване на 9 май, то той ще ви струва 11 евро в едната посока, показва проверка на Darik Business Review. Петчасовото пътуване на 11 май (тоест през уикенда) ще бръкне малко по-дълбоко в джоба ви, излизайки 15 евро.

Цената на еднопосочен билет от София до Атина е 39 евро, независимо от периода, който сте избрали. Деветчасовото пътуване от София до Истанбул пък струва 31 евро.

От България автобусите на Flix пътуват до различни дестинации в 12 държави.

Устойчиво пътуване

Над 1 милион тона CO2 са спестени през 2023 г. благодарение на 81 млн. пътници, предпочели Flix пред други видове транспорт (например кола или самолет).

Това показва анализът на компанията, в рамките на който са сравнени въглеродните емисии на пътник-километър, генерирани от няколко различни вида транспорт.

Емисионният фактор на автобусите на Flix е 27.8 g CO2 e/пътнически км - почти девет пъти по-малък от този на самолетите (238 g CO2 e/пътнически км) и почти шест пъти по-нисък, в сравнение с пътуването с личен автомобил (166 g CO2 e/пътнически км), показват изчисленията на компанията.

Пътуващите в региона (Румъния – България) пък са успели да спестят 18 310 тона CO2.

За постигането на по-малък въглероден отпечатък има и фактът, че почти всички автобуси на Flix (98%) в Европа са оборудвани с най-новия стандарт за ефективност EURO VI.

В рамките на стратегията си за декарбонизация Flix се ангажира да постигне въглеродно неутрални операции до 2040 г. в Европа и до 2050 г. в световен мащаб.

„Нашето ДНК е да сме устойчиви. Чрез увеличаване на броя на дестинациите се надяваме да променим начина, по който хората пътуват, както и тяхното въздействие върху околната среда", посочва директорът на Sofia Knowledge Hub (експертния център на FlixMobility в София) Петър Бънков.

Flix в България

  • Март 2018 г. – FlixBus стартира първите си международни линии у нас, като първият маршрут е София – Букурещ.
  • 2018 г. – пуснати са дестинациите Варна, Бургас, Слънчев бряг и Пловдив.
  • 2023 г. – Първи линии до Турция в сътрудничество с най-големия превозвач Kamil Koc.
  • 2023 г. – Първи линии до Гърция и Солун.
  • 2024 г. -  От България FlixBus пътува до различни дестинации в 12 държави. Компанията работи с четири партньорски фирми, а служителите й в страната са 80.

През 2023 г. Flix е осигурила редовни връзки през повече от 5600 дестинации в 43 държави на четири континента.

Компанията разполага с най-голямата автобусна мрежа за пътуване на дълги разстояния в Европа. В световен мащаб маршрутите й се обслужват от над 4000 автобуса и 15 влака. Пътниците, обслужени от Flix през 2023 г., са над 81 млн.