В Европа все още могат да се намерят интересни пътувания с автобус на много достъпни цени. Нещо повече, те често предоставят на пътниците автентичен отрязък от местния живот.

Ето шест живописни автобусни маршрута в Европа, подбрани от The Guardian, които са толкова евтини, че ще ви се прииска да оставите бакшиш на шофьора.

От Соренто до Амалфи, Италия

Крайбрежието на Амалфи на югоизток от Неапол, отдавна се радва на множество туристи заради своята красота, усещане за романтика и цялостен шик. Неговите скали гледат към Тиренско море, а живописните градчета и села в района са като магнит за посителите.

Свои продукции там са снимали Федерико Фелини, Роберто Роселини и много други режисьори, а филмови звезди са отпивали коктейли на надвисналите над вълните тераси.

Скалистият пейзаж на крайбрежието и местното биоразнообразие осигуряват на Амалфи място сред културното наследство на ЮНЕСКО.

Всичко това може да се види, ако си купите билет на цена от 3.10 евро от Соренто. Автобус 5070 пътува по крайбрежието, като се разкриват гледки към Везувий и остров Капри, след което маршрутът минава през Позитано.

Пътуването продължава около 90 минути и приключва в Амалфи, с оживения малък плаж и накацалите една върху друга къщи. Ако пък не сте се насладили достатъчно на морските гледки, можете да се качите на автобус 5120, който ще ви отведе на изток от Амалфи към Салерно срещу 2.60 евро.

Обиколка на Париж

В Париж няма нужда да си резервирате обиколка за разглеждане на забележителности – просто си купете билет t+ срещу 2.10 евро и се качете на автобус номер 69.

Той се движи от запад на изток през града, като маршрутът започва от намиращия се от до Айфеловата кула парк Марсово поле, а към края си спира до гробището Пер Лашез - последното земно място на Оскар Уайлд, Едит Пиаф, Джим Морисън и редица други културни икони.

По маршрута пътниците на автобус 69 могат да видят Еспланадата на инвалидите, мостовете Александър III и Пон Ньоф, музея Орсе, Лувъра, (каквото е останало от) катедралата Нотр Дам и площада на Бастилията.

Един от недостатъците е, че този автобус може да бъде претъпкан, така че в пиковите часове е по-добре да се качите в някой от двата края на маршрута, за да си гарантирате място.

Големият плюс е, че през повечето време 69 следва различен маршрут от Пер Лашез до Айфеловата кула, така че с още един t+ билет може да си направите нова обиколка.

От езерото Блед до Бохинското езеро, Словения

Всеки, който е имал и мимолетен интерес към кутии с шоколадови бонбони или пъзели, е виждал езерото Блед. Истината е, че то представлява великолепна гледка с гористите хълмове около него, намиращия се на брега замък и малкия остров, на който има идеална малка църква.

Затова вероятно е изненадващо, че на около 30 км от него се намира не толкова известното Бохинско езеро.

Продължаващото 40 минути с автобус (3.60 евро цена на билета) пътуване между двете езера започва в град Блед и преминава по южния бряг на едноименното езеро.

След това се отправя по бреговере на река Бохинска към националния парк Триглав до Бохинското езеро. Ако седнете в дясната страна на автобуса, ще можете да се насладите на гледки и към двете езера.

От Бран до Рукър, Румъния

Ако се възползвате от това пътуване с автобус по един от най-атрактивните пътища на Румъния, ще следвате маршрута на търговци от средновековието - проходът Рукър – Бран между Трансилвания и Южна Румъния.

По пътя към прохода ще можете да се насладите на гледки към планинските вериги Пятра Краюлуй, Ляота и Бучеджи. Издигайки се до надморска височина от 1 300 метра, пътят се плъзга между фотогенични планински селца, като най-накрая се спуска до замъка Бран.

Сега той е музей и е известен като замъка на Дракула, макар и по оскъдни доказателства, тъй като Брам Стокър никога не е посещавал Румъния. Цената на продължаващото 45 минути пътуване няма да смрази кръвта ви, защото е само 10 лей (около 2 евро).

От двете страни на Берлин

Автобус номер 100 в Берлин не само предлага голяма обиколка на най-историческите забележителности в германската столица, но самият той представлява малка част от историята.

След обединението този маршрут е първият, който пресича разделителната линия между изтока и запада. Билетът струва 2.90 евро, а пътуването обхваща редица атракции.

То започва на Александерплац близо до високата 368 метра телевизионна кула, завършена през 1969 г., която и до днес остава най-високата сграда в Германия.

Автобусът продължава към Берлинската катедрала и Островът на музеите, за да стигне до булевард Унтер ден Линден и Райхстага, преди да стигне до двореца Белвю, Колоната на победата и KaDeWe – най-големият универсален магазин в Европа, и да пристигне до Зоологическата градина и изключителния ѝ вход със слоновете.

Автобус номер 100 е двуетажен, така че ако побързате да се качите на първия ред на горния етаж, забележителностите ще се разкриват точно пред очите ви.

От Ница до Монако

Над 30% от населението на Монако са милионери, така че това не е място, на което човек очаква да намери нещо евтино. Приятна изненада обаче е, че допирът до този хайлайф ще ви струва 2.50 евро (2.10 ако си купите билет от приложението на автобусната компания Zou).

Дори можете да си изберете маршрут. Автобусите се движат по два от трите известни пътя, които се вият по тази част от Лазурния бряг с различна надморска височина.

Гранд Корниш, изграден от Наполеон Бонапарт и обичан от Джеймс Бонд и Алфред Хичкок, често е обгърнат от мъгла, така че за тези, които обичат да се наслаждават на гледки към тюркоазеното море, автобус 602 поема по по-ниския и по-ясен Мойен Корниш.

Той също така минава през средновековното селище Ез, което е сред намиращите се на най-висока надморска височина крайбрежни села във Франция.

Страдащите от световъртеж може би ще предпочетат автобус 607, който се движи по крайбрежния път Бас Корниш, преминавайки покрай суперлуксозни курорти, като Вилфранш сюр Мер и Сен-Жан-Кап-Фера.