Сенатът на САЩ одобри спорен проектозакон, който може да доведе до забраната на приложението TikTok в страната. Той предоставя на китайския собственик на TikTok - ByteDance, девет месеца, за да продаде дела си или приложението ще бъде блокирано в САЩ.

Одобреният проектозакон ще бъде предаден на президента на САЩ Джо Байдън, който е казвал, че ще го подпише в момента, в който стигне до бюрото му.

От ByteDance са заявили пред BBC, че нямат непосредствена реакция на този ход. Преди това от компанията са казвали, че биха се противопоставили на всякакви опити да бъде принудена да продаде TikTok.

Дори и САЩ да успее да принуди ByteDance да продаде TikTok, сделката би трябвало да получи одобрението на китайските власти, но от Пекин са казвали, че ще се противопоставят на подобен ход. Анализатори твърдят, че процесът може да отнеме години.

Мярката беше приета като пакет от четири проектозакона, сред които и военна помощ за Украйна, Израел, Тайван и други партньори на САЩ. Тя получи подкрепата на 79 сенатора, докато 18 гласуваха против.

Миналата седмица от ByteDance заявиха, че проектозаконът ще "потъпче правото на свобода на словото на 170 милиона американци, ще опустоши 7 милиона бизнеса и ще закрие платформа, която допринася с 24 млрд. долара годишно към щатската икономика."

Миналия месец главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Цзъ Чу заяви, че компанията ще продължи да прави всичко по силите си, в това число да упражнява "законовите си права", за да защити платформата.

Преподавателят по право в Университета на Ричмънд Карл Тобайъс очаква дълга съдебна битка, която "може да продължи около две години", казва той пред BBC.

Продажба 

Според него, ако не бъде намерен купувач за дела на ByteDance в посочения 9-месечен срок, това може да забави всякакви по-нататъшни действия срещу TikTok в САЩ.

Опасенията, че данните на милиони американци може да попаднат в ръцете на Китай, са в основата на усилията на Конгреса да раздели TikTok от базираната в Пекин компания.

От TikTok са казвали, че ByteDance "не е агент на Китай или на никоя друга държава". От ByteDance пък настояват, че не са китайска компания, изтъквайки факта, че 60% от нея е собственост на глобална инвестиционна фирма.