Щатската прокуратура настоява за присъда от 36 месеца лишаване от свобода за Чангпенг Жао - основателя на най-голямата криптоборса в света Binance. Той се призна за виновен по обвинения в нарушаване на законите срещу прането на пари.

Присъдата се очаква да бъде обявена на 30 април в Сиатъл. Жао напусна поста главен изпълнителен директор на Binance през миналия ноември, след като той и компанията признаха, че са извършили нарушения, а криптоборсата се съгласи да плати глоба от 4.32 млрд долара.

"Предвид мащабите на умишленото нарушаване на щатските закони от страна на Жао и последиците от него, присъда от 36 месеца затвор е оправдана," заявяват от прокуратурата.

Според федералните насоки за определяне на присъдата, Жао може да бъде осъден на максимум 18 месеца затвор. Той е сключил споразумение да не обжалва евентуална присъда, която не е по-дъгла от този срок. В момента Жао е на свобода в САЩ, след като плати гаранция в размер на 175 млн. долара.

Щатските власти твърдят, че Binance не е докладвала за над 100 000 подозрителни трансакции с участието на определените за терористични групировки Хамас, Ал Кайда и Ислямска държава.

От прокуратурата казват още, че платформата Binance е подкрепяла продажбата на материали със сексуално насилие над деца и е била получател на голяма част от приходите от рансъмуер.

Жао, който е известен и като CZ, се съгласи да плати 50 млн. долара и да престане да бъде част от Binance, която основава през 2017 г. Наказанието на Binance включваше заплащането на 1.81 млрд. долара глоба и възстановяването на 2.51 млрд. долара.