Потребителите на криптовалути са загубили 437 милиона долара през първите три месеца на 2024 г. в резултат на измами и хакерски атаки.

Това е поредният сигнал, че индустрията остава податлива на рискове, свързани със сигурността, се посочва в доклад на Smart Betting Guide, цитиран от Investing.com. 

Секторът на децентрализираните финанси (Defi) е определен като най-уязвим, като всички докладвани инциденти тази година принадлежат към тази категория.

Ethereum се очертава като най-атакуваната блокчейн платформа с общо 33 хакерски атаки. След нея се нареждат BNB Chain (14 инцидента), Arbitrum (6), Solana и Bitcoin (по 2).

За да се справят с тези слаби места, експертите съветват потребителите да избягват т. нар. "облачно" съхранение на пароли и ключове за достъп до криптопортфейли и борси, а вместо това да използват собствени физически носители, за да предотвратят неоторизиран достъп. 

Фалитът на криптоборсата FTX подейства като ярко предупреждение за рисковете, свързани със съхранението на криптовалути. Анализаторите описват хардуерните портфейли, или т. нар. "студени хранилища" (без връзка с интернет), като начин за защита на личните ключове и пароли. 

Експертите също така подчертават важността на провеждането на задълбочено проучване, преди взимане на решение за инвестиция в даден криптопроект.

Един от основните рискове е свързан със схемите, известни като „дърпане на килимчето“, при които измамниците предлагат даден криптоактив за известно време, след което изчезват със събраните средства. 

Допълнителните мерки за безопасност включват бдителност срещу фалшиви приложения и борси, които често са насочени към неподготвени инвеститори.

Потребителите трябва да разчитат на официални източници за изтегляне на приложения и да бъдат скептични към такива с малък брой изтегляния или разработчици със съмнителна идентификация и история. 

Общите практики за киберсигурност, като избягване на подозрителни имейли, двуфакторно удостоверяване на самоличността и избягване на съмнителни онлайн оферти, се препоръчват за защита не само на активите в криптовалута, но и на личните данни.