Гигантът в музикалния стрийминг Spotify обяви рекордна печалба в размер на над 1 млрд. евро за последното тримесечие - след година, в която ограничаваше разходи и освобождаваше служители.

Шведската компания увеличава потребителската си база от години, предлагайки на абонатите си достъп до подкасти и аудиокниги. Тримесечната брутна печала обаче идва за сметка на нереализираната прогноза за месечния брой на активните потребители.

Миналата година компанията съкрати 17% от служителите в опит да ограничи разходи. Главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек заяви през декември, че около 1 500 работни места ще бъдат закрити като част от "значителни действия за рационализиране на разходите", така че компанията да може да постигне целите си.

Технологичната компания се стреми да разшири дейността си в световен мащаб и да достигне 1 милиард потребители до 2030 г. През настоящата седмица от там обявиха, че отново ще се посветят сериозно на тази мисия, като ще се харчат средства за привличането на нова аудитория.

"Ще върнем част от рекламните разходи през годината," заяви Ек. "Защото искаме да продължим да отчитаме растеж и видяхме, че в някои територии може би сме ги ограничили малко повече."

Силно представяне при подкастите 

По-голямата част от печалбата на Spotify идва от нейния бизнес с подкасти. Брутният марж нараства до 27.6% за тримесечието, в сравнение с 25.2% година по-рано.

Компанията инвестира над 1 млрд. евро, за да изгради своя бизнес с подкасти, като в това число похарчи стотици милиони долари за предавания, като The Joe Rogan Experience.

"Бизнесът с подкасти изпитваше затруднения през миналата година, но сега е още един център за печалби за нас," заяви Ек.

Тримесечните разходи на компанията нарастват с 20% - до 3.64 млрд. евро, при предварителни очаквания за 3.61 млрд. евро. Spotify вдигна цените, за да повиши приходите си и експериментира с различни абонаменти планове.

В момента Spotify има 615 милиона потребители, което е малко под собствената ѝ прогноза за 618 милиона през тримесечието. Компанията си е поставила за цел да има 631 милиона потребители до средата на годината.

Броят на премиум абонатите обаче нараства с 14% през първото тримесечие до 239 милиона, което съвпада с предварителните очаквания.

От създаването си през 2006 г. Spotify инвестира огромни средства в разрастването на бизнеса и подсигуряването на ексклузивно съдържание. В платформата бяха представени подкасти, създадени от Мишел и Барак Обама, както и от херцога и херцогинята на Съсекс.

Сделката с Хари и Меган е струвала на компанията 25 млн. долара, а преди изтичането ѝ през миналия юни двойката предостави само 12 епизода за две години и половина.