Подкастите бяха непознат термин и средство за масова комуникация допреди 20 години. Днес те имат приблизителна глобална аудитория от 400 милиона души и се очаква пазарът на този тип медии да достигне размер от над 20 милиарда долара до края на тази година. 

Това се посочва в анализ на изследователската компания Grand View Research. 

Подкастите се отличават с неформалния характер на интервютата или монолозите, често придружени с музика. Те се използват от всеки, който иска да излъчи съобщение или просто да разсъждава или дебатира свободно по някаква тема.

Както всеки друг медиен формат, те се оказват полезни и за политиците, давайки им възможност да прокарват своите послания и планове.

Удобството да слушате интервюта и разговори по различни теми, докато извършвате други дейности едновременно, е основната движеща сила за растежа на този пазар. Освен това подкастингът се използва широко в преподаването и образованието.  

Произходът на самата дума е спорен, но със сигурност втората половина идва от англиското "cast" (съкратено от "broadcast", т. е. "излъчване"). Смята се, че първата половина от името идва или от устройството iPod на Apple, или от английското "portable", което означава "преносим".

Подкастите се развиваха бързо още преди пандемията от COVID-19, но преживяха истински бум по време на локдауните, когато много хора бяха принудени да стоят по домовете си. 

Как се развива икономиката на подкастите?

Според Grand View Research, глобалният пазар на подкасти ще расте с над 20% годишно поне до 2030 г., когато стойността му ще надхвърли 100 милиарда долара.

Северна Америка има 40% дял на пазара, като Amazon, Αpple, iHeartMedia, Pandora и Spotify доминират. Интервютата заемат най-много време в подкастите - около 30%.

Нестабилният икономически модел е едно от основните притеснения на издателите, предлагащи съдържание в платформите за стрийминг на медии.

Въвеждането на реклами е единственият метод за генериране на приходи за създателите на съдържание, но съвременната публика не обича да слуша реклами, докато гледа или слуша в интернет.

Въпреки това, продуцентите и създателите на съдържание разработват различни нови източници на приходи. Създателите на съдържание предлагат месечни абонаментни планове, така че потребителите да могат да плащат на база гледания или слушания на епизод или чрез месечни абонаменти.

Възходът на т. нар. "интернет на нещата" (IoT), изкуствения интелект (AI) и блокчейн технологиите повлияха значително на растежа на пазара на подкастите.

Те позволяват на рекламодателите да прецизират информацията си, като гарантират, че достигат до точните хора с точното съдържание в точното време.

Какво е най-популярното съдържание в подкастите? 

Сегментът за новини и политика държи най-голям пазарен дял от над 27.4% през 2022 г. и се очаква да продължи да доминира в подкастинг индустрията до края на това десетилетие.

Това се дължи на големия брой потребители, които слушат този жанр ежедневно. Политическият и новинарският жанр съществува в различни формати, включително индивидуални интервюта, панелни дебати и самостоятелни новинарски емисии. 

В днешно време много слушатели на подкасти избират обзорите на новини и бюлетини, които обобщават ежедневните теми в рамките на 1 до 5 минути и 5 до 10 минути.

В резултат на това много радиоразпространители и печатни издания често използват канали за аудио стрийминг, за да споделят своето съдържание.

Поради големия брой запалени спортни ентусиасти по целия свят, спортната категория се предвижда да расте с темпове от 29% годишно в периода от 2023 г. до 2030 г.

За да подобрят своето спортно съдържание, големите играчи на пазара придобиват доставчици на спортно и развлекателно съдържание.  

Кои са най-големите пазари?

Пазарът на Северна Америка представлява най-големият дял от приходите от подкасти - 39.1% през 2022 г., като се очаква да продължи да доминира до 2030 г.

През 2022 г. САЩ са генерирали над 91% от приходите на северноамериканския подкаст пазар. Това господство може да се отдаде на бързото възприемане на нови технологии в региона, както и на зрялата аудитория, се посочва в анализа на Grand View Research

Очаква се Латинска Америка да расте с най-бързи темпове от над 37% годишно през прогнозния период до 2030 г. Разпространението на цифрови устройства, съчетано с нарастващата достъпност и популярност на подкаст съдържанието, подхранва растежа в този регион.  

Освен това Латинска Америка вероятно ще види значителен скок в производството на съдържание на испански език. Близо 500 милиона испаноговорящи живеят в САЩ, Латинска Америка и Испания, което дава сериозен потенциал за увеличаване на търсенето на  подкасти на испански.