Курортен остров с площ от 28 декара в близост до Флорида, който през 18 век е бил владение на известен в миналото пират, беше обявен за продажба с цена от 50 млн. долара.

Островът на Черния Сам, който се намира в залива Порт Сейнт Джо, е четиризвезден курорт с 26 разположени на брега бунгала. Следващият собственик може да продължи да управлява острова като курорт или да го превърне в огромен семеен комплекс.

Уединеният частен остров, който се намира на 10 минути от сушата и е достъпен само с лодка, хидроплан или хеликоптер, е за “търсачите на приключения и в щата Флорида няма друг като него,” казва Джон Колер от компанията Jon Kohler & Associates, която отговаря за продажбата. “Малко хора дори знаят, че той съществува.”

Продавач е строителният предприемач от Атланта Скот Сиймур, който казва, че ще продаде целия остров или отделни бунгала, чийто цени започват от 1.5 - 1.6 млн. долара.

Сиймур, който се занимава с индустриални имоти в Атланта и туристически проекти във Флорида, купува острова през 2018 г. и започва да обновява съществуващите бунгала и да добавя различни удобства. В последно време те се отдаваха под наем на почиващи.

“Привлече ме уникалността на острова,” казва пред Mansion Global Сиймур, който строи и допълнителен хотел за 20 млн. долара на сушата, отдаващ почит на острова и на пирата, чието име носи. “Това беше възможност да се включва в нещо, което не може да бъде дублирано.”

Най-богатият пират на всички времена

Островът, който разполага с над 1 км брегова линия, носи името на Самюел Белами, известен като Черния Сам, който е смятан за най-богатия пират на всички времена.

Той кръстосва и плячкосва моретата през 18 век, а в периода 1715 – 1717 г. островът е негов дом. През 1717 г. Белами потъва в близост до Масачузетс със своя кораб Whydah и натовареното на него съкровище.

Пиратът получава нещо като втори живот през 1982 г., когато са открити останките от потъналия му кораб, на който се е смятало, че има слонова кост, злато и десетки хиляди лири стерлинги.

Към днешна дата от него са извадени около 200 000 предмета, сред които и оръдие, пълно със скъпоценни камъни и злато. Много от тях са изложени в пиратския музей Whydah в Западен Ярмут, Масачузетс.

Също както пирата, островът е “единствен по рода си,” казва Лори Уелдън от Jon Kohler & Associates, допълвайки, че “заради настоящите строителни ограничения, той не може никога да бъде пресъздаден.”

Островът на Черния Сам разполага с две подземни комунални линии, както и със собствен водоизточник и канализация.

Завършените до ключ бунгала, които са обзаведени с всичко - от спално бельо до кухненски пособия, са устойчиви на бури и оцеляват по време на урагана Майкъл през 2018 г., който достига до сушата като буря от Пета категория.

Част от тях са едноетажни с площ от 115 кв. м и разполагат с две спални, две бани, всекидневна, трапезария и балкон. Останалите са двуетажни с площ от 132 кв. м. “Бунгалата предлагат 360-градусова гледка, което е рядкост,” казва Колер. “В която и посока да погледнете, можете да видите изгревите и залезите.”

Четириетажната клубна къща на крурота е проектирна за изискани забавления. Тя разполага с маси на закрито, бар, салон, маси за игри и два балкона с допълни места за сядане.

Курортът има още басейн, зони с бял пясък за плажен волейбол и док за джетове и по-малки лодки. На острова има пауни, пуйки и токачки, а част от заниманията, които се предлагат, включват лов на патици, каяк и падълбординг.

“Островът се намира насред морски естуар. Водата е абсолютно чиста. Сякаш отивате на почивка на Бахамските острови, но без да напускате Флорида”, казва Колер.