Фалиралата криптоборса FTX твърди, че разполага с милиарди долари повече средства, отколкото трябва да върне на клиентите си.

От компанията казват, че след като продадат останалите си активи, ще разполагат с 16.3 млрд. долара за покриване на задължения, които възлизат на около 11 млрд. долара.

Според новия план за преструктуриране на компанията, почти всичките ѝ клиенти ще получат най-малко общата сума, която са изгубили, когато FTX фалира през ноември 2022 г. През март тази година съоснователят й Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за измами.

Според новия главен изпълнителен директор на FTX Джон Рей:

"Имаме удоволствието да сме в състояние да предложим план, който предвижда връщането на 100% от исковете по несъстоятелността, плюс лихвите за неправителствените кредитори".

Планът трябва да получи одобрението на щатския съд по фалитите.

От FTX заявиха, че събират средствата да погасят задълженията си, като продават инвестиции, притежавани от Alameda Research или FTX Ventures. Alameda беше компания за търговия с криптовалути, контролирана от Банкман-Фрийд.

От FTX допълват, че скокът в цените на криптовалутите от фалита на компанията насам не е подкрепил значително финансовото ѝ състояние. Почти всички биткойни и други дигитални валути, за които се смята, че са били в притежание на криптоборсата по времето на фалита, липсват.

Цената на биткойна нарасна с около 270%, откакто компанията подаде заявление за фалит преди повече от година и половина. FTX беше една от най-големите криптоборси в света преди да фалира. Банкман-Фрийд имаше статута на знаменитост, а неговата платформа привличаше милиони клиенти.

След появилата се информация, че компанията има проблеми, клиенти изтеглиха милиарди долари от FTX, което задейства нейния срив и разкри степента на престъпленията на Банкман-Фрийд.