Дубайски търговски център твърди, че е най-посещаваното място на Земята. През 2023 г. той е регистрирал 105 млн. посетители. Dubai Mall - най-големият в света въз основа на обща площ, отбелязва ръст от 88 милиона посетители през 2022 г., или 19 процента.

Цифрите, публикувани от търговския център, който е собственост и се управлява от компанията Emaar, разкриват, че 20 милиона души са посетили комплекса само през първите два месеца на тази година, като 2024 отново се очертава рекордна.

Основателят на Emaar Мохамед Алабар твърди, че новата статистика показва как търговският център се е превърнал в глобална дестинация, привличайки посетители от всички краища на света.

„Тези числа отразяват впечатляващия статус на Dubai Mall, далновидното лидерство и силната икономика на Дубай. Като неразделна част от икономическата структура на емирството, ние играем решаваща роля за успеха и иновациите на града.“

Търговският център с площ от 8 946 000 квадратни метра предлага 1200 магазина, стотици заведения за хранене, ледена пързалка с олимпийски размери, гигантски аквариум и огромен китайски квартал. Той се намира до най-високата сграда в света - Бурж Халифа (828 м).

Други изключително популярни търговски центрове включват Ala Moana Center в Хонолулу, Хавай, който е посрещнал 52 милиона посетители през 2019 г., според Statista, както и Mall of America в Минесота с приблизително 40 милиона посетители през 2019 г.

Оказва се, че Dubai Mall е значително по-популярен от най-посещавания град в света - Истанбул, който, според Euromonitor International, е посрещнал 20.2 милиона международни туристи през 2023 г.