Британски алпинист и непалски водач счупиха собствените си рекорди за най-много изкачвания на Еверест - най-високия връх в света.

Министърът на туризма на Непал Ракеш Гурунг съобщи, че 50-годишният британец Кентън Куул и 55-годишният непалски водач шерп Ками Рита са изкачили 8849-метровия връх съответно за 18-и и 29-и път. Те били на отделни експедиции, водейки различни групи.

Мадисън се обедини с Ками Рита, за да изкачи върховете Еверест, Лхотце и К2 през 2014 г. K2, разположен в Пакистан, е вторият по височина в света, а Лхотце в Непал - четвъртият. И двамата алпинисти са използвали маршрута по Югоизточния хребет до Еверест.

Създаден от първите покорители на най-високия връх в света - новозеландеца сър Едмънд Хилари и шерпа Тенцинг Норгей през 1953 г., маршрутът все още е най-популярният път.

Ками Рита за първи път изкачи Еверест през 1994 г. и оттогава го прави почти всяка година, с изключение на три, в които властите забраняваха достъпа до върха по различни причини. Той покори Еверест два пъти миналата година.

Планинското катерене е основна туристическа дейност, източник на доходи и на работа за Непал, където се намират 8 от 14-те най-високи върха в света, включително Еверест.

Страната е издала 414 разрешителни, всяко от които струва 11 000 долара, на алпинисти за активния катерачески сезон, който приключва този месец.