Селският туризъм е едно от най-хубавите неща, особено в Италия. Селските локации, собствениците, чиято основна работа е селскостопанската дейност, плюс произведените на място храна и напитки допринасят за един очарователен престой.

На подобни места рядко можете да видите рецепция, но пък има кучета и пеещи петли, а тези места предлагат брилянтна храна и приятелско посрещане. И те не са забутани дълбоко в провинцията.

В Италия има много места за селски туризъм в близост до крайбрежието. The Guardian представя 10 от тях, от които пеша или с велосипед се стига лесно до плажа.

Barrani, Лигурия

Чинкуе тере е една от водещите дестинации в Италия, а това се отразява и на броя на посетителите, и на цените, но тази семейна ферма с пет хектара лозя и маслинови дръвчета се намира в по-тихото селце Корнилия.

Тя е разположена на 15 пеша от железопътната гара, разполага с шест стаи с отделна баня и тоалетна, а за вечеря може да ви сервират панзоти (триъгълни равиоли) с пореч и орехов сос, последвани от пълнени миди. Скалистият залив на Корнилия е на седем минути пеша, като има и пешеходни маршрути до други села в района.

Цените на нощувките в двойна стая започват от 75 евро за полупансион.

Gli Agrumeti sul Mare, Сицилия

Гостите може да си откъснат плодове от лимоновите, мандариновите и портокаловите дръвчета, които заобикалят тази стара фермерска къща между вулкана Етна и морето. Кучетата са добре дошли във всичките четири апартамента, единият от които е приспособен и за посетители в инвалидни колички.

Плажът с пясък и чакъл е на около 200 метра, докато оживената Катания, луксозният Таормина и бароковият Ачиреале са на около час път с кола. Собственикът Джовани Русо организира за посетителите обиколка на дестилерията Galeano Mazzullo, основана от неговия прадядо.

Цените на нощувките за двойна стая започват от 60 евро.

L’Acacia, Тоскана

Разположена на около 1.5 км от брега на Тиренско море с изглед към остров Елба, тази ферма предлага пет апартамента, както и домашно приготвена закуска и вечеря.

Тя също така разполага с тенис корт, футболно игрище, басейн, място за игра и велосипеди под наем, с които можете да стигнете до крайбрежието през природния парк Римилиано. Пиза се намира на около час път с кола, а Сиена и Флоренция – малко по-далече.

Цените на студиото започват от 65 евро за нощувка.

Tenuta Vigna Corallo, Пулия

Отранто, разположен на Адриатическото крайбрежие на Пулия, е красив пристанищен град със замък и зашеметяващи мозайки от 12-и век в катедралата си. Тази винарна с лозя, която се намира на няколко километра на север, предлага 18 стилни апартамента с капацитет за между двама и шест души, с тераси и общ басейн.

Плажът с фин бял пясък е на около 30 метра пеша през дъбова гора. Гостите могат да се включат в дегустации на вино, да разгледат зеленчуковите градини или да помогнат с гроздобера.

Цените на студиото започват от 134 евро за нощувка.

Podere Giulio, Лацио

Тази теракотена ферма на малко повече от километър от крайбрежието на Марема разполага с 11 просторни апартамента, като всеки от тях има веранда и достъп до градината, а някои от тях имат и кухненски бокс.

Гостите могат също така да ползват басейна на вила Podere del Gesso на около 200 метра. Ресторантът приготвя отгледани на място месо и зеленчуци и сервира пици на пещ, както и домашни сладка и сокове за закуска. Рим и Ватикана са на около час път с влак оттук.

Цените започват от 110 евро за нощувка.

Torre Cangiani, Кампания

Крайбрежието на Амалфи заслужено е популярно с цветните си селца, отвесни скали и луксозни вили. На запад от Соренто, тази органична ферма, построена около пиратска кула от 17-и век, е заобиколена от маслинови и портокалови горички.

Тя разполага с четири елегантни стаи и апартамент с две спални, като всички те предлагат зашеметяващи гледки. За закуската и вечерята се използват домашен зехтин, домати, зеленчуци и мед.

Паркирането и шофирането дотам не е лесно, но има автобуси до Соренто и Позитано. Плажът на Марина ди Пуоло е на около километър и половина.

Цените на двойните стаи започват от 110 евро.

Zio Cristoforo, Чиленто

На юг от крайбрежието на Амалфи, не толкова ефектният район на Чиленто предлага скалисти хълмове, тихи плажове, по-ниски цени и по-бавно темпо. Разположена на покрит с маслини хълм над Касал Велино Марина, тази ферма предлага четири апартамента и изискан ресторант.

Басейнът с палмова сянка изглежда особено привлекателен след целодневен преход по един от 10-те маркирани маршрута. Плажът е на половин час пеша или пет минути с велосипед.

Цените на двойните стаи започват от 110 евро.

Acqua di Friso, Калабрия

Подходяща за любителите на слънцето, пясъка и храната, тази ферма на италианското Йонийско крайбрежие носи името на древен гръцки извор. Нейните 17 хектара, които се спускат надолу към морето, са спасени от опустиняване през 1990 г. със засаждането на 12 000 дървета и градина с органични зеленчуци.

До дивия плаж с бял пясък, който е обект на научен интерес, се достига през контролиран дистанционно портал, така че никога не е претъпкан. Гостите може също така да се възползват от басейн, готварски курсове, художествени изложби и ресторант, отличен с награди.

Цената на двойните стаи започва от 85 евро на нощ.

Fiori del Conero, Марке

Регионалният парк Конеро е красив участък от Адриатическото крайбрежие с бели заливи под високи скали, а тази ферма се намира в северния му край, като до катедралата, пристанището и римските руини на Анкона може да се стигне с автобус.

Деветте стаи и апартаменти имат тераси с изглед към морето, а усмихнатият домакин Силвано препоръчва на гостите места за посещение, резервира ресторанти и ги развежда из своите маслинови и портокалови горички.

Цените на двойните стаи започват от 73 евро на нощувка.

La Casa di Spinosella, Сардиния

Северното крайбрежие на Сардиния, което гледа към Корсика, разполага с дълги пясъчни плажове и уединени заливи. На по-малко от километър навътре на сушата тази семейна ферма превръща стара овчарска къща в стаи и апартаменти с прекрасна гледка към морето.

До сребристия пясък на плажа Ла Качия се достига за 15 минути по уединена пътека. Закуската може да включва колбаси и шунка от отглеждани във фермата прасета, както и рикота, и други сирена от нейните овце. Град Алгеро се намира само на час път с кола.

Цените на двойните стаи започват от 68 евро на нощ.