През декември 2022 г. 25-годишният Ейдън Плетерски е отвлечен посред нощ в центъра на Торонто. Неговите похитители освобождават самообявилия се за "криптокрал" три дни по-късно, но със заплаха – Плетерски трябва да връща пари и то бързо, разкриват съдебни документи.

"Наистина съжалявам, не съм искал да съсипя ничий живот," казва пребитият и окървавен Плетерски във видео, което, според неговия адвокат, е заснето по време на отвличането.

Това не е нито първият, нито последният проблем за младия канадец, който се представя за факир на криптовалутите и обещава "находчиви инвестиции".

След продължило 16 месеца разследване, полицията на Онтарио и местни регулаторни органи обявиха през миналата седмица, че срещу Плетерски са повдигнати обвинения за измама в размер на над 5 000 канадски долара (3 600 долара) и за изпирането на получените от престъплението средства.

Обвинения са повдигнати и на 27-годишния Колин Мърфи, за когото от полицията твърдят, че е съдружник на Плетерски.

Разследването, наречено от властите "Проект Лебед", се смята за най-големия случай на измама в историята на региона, според ръководителя на полицията в Дърам. То включва интервюта с "голям брой от жертвите", над 30 съдебни заповеди и хиляди страници финансови документи, казва той.

Плетерски не е бил регистриран "в никакво качество" в нито един от финансовите регулатори в Канада, посочва Стивън Хенкел от Комисията по ценни книжа на Онтарио. Властите твърдят, че Плетерски може все още да е привличал инвеститори и през февруари 2024 г.

Ако бъде осъден, той може да прекара до 14 години в затвора. Нито едно от обвиненията срещу него не е проверено в съда. Властите в Онтарио засега не разкриват повече информация по делото.

Според продължаващата процедура по несъстоятелност обаче, Плетерски е набрал около 41.5 млн. канадски долара (30.5 млн. долара) от инвеститори, обещавайки да инвестира в криптовалути и на чужди пазари.

Той обаче инвестирал едва 1.6% от тази сума, докато в същото време харчел милиони за луксозни коли, полети с частни самолети и луксозни имения, според съдебните документи.

Плетерски бил все още ученик, когато започнал да се занимава с криптовалути, използвайки ги, за да прави покупки във видеоигри, като Call of Duty. По същото време той започнал да обръща внимание на хора, които "качват снимки на скъпи коли и луксозен начин на живот" в социалните медии, споделя самият той.

Плетерски се поинтересувал повече и разбрал, че те са натрупали парите си от инвестиции в криптовалути. "Това разпали моя интерес," казва той. До 2 г. Плетерски вече инвестирал, започвайки с няколко хиляди долара от роднини и част от парите, които заработвал като съдия по бейзбол.

До декември същата година живеел в жилище под наем, плащайки 9 000 канадски долара (6 600 долара) всеки месец с доходи от своята търговия плюс "няколко хиляди" долара от правителствените помощи за хора, които пострадали финансово от пандемията от COVID-19.

Няколко месеца по-късно той се мести отново в имение с пет спални в Бърлингтън, на около 50 км от Торонто.

Същата година родителите на Плетерски искали да инвестират и му предоставят 50 000 канадски долара (36 700 долара), според съдебните документи. Плетерски осигурява на родителите си доходност от тяхната инвестиция и им подарява луксозни подаръци - McLaren 60LT и BMW M8 за неговия баща, чанта Louis Vuitton и палто Burberry за неговата майка, както и Bentley Bentayga за годишнината от тяхната сватба.

Драган и Кати Плетерски казват пред адвокати по делото, че смятали, че синът им "ръководи успешен инвестиционен бизнес".

През цялото това време той работи и по присъствието си в социалните медии, които първоначално запалват интереса му към инвестициите. Плетерски пуска снимки на частни самолети, на почивка в Маями и на Бахамските острови, както и на редица луксозни автомобили.

"Кое е следващото място, на което ще ме отведе животът?" пише той към една от снимките.

Падението 

До април 2022 г. обаче започват да се появяват пукнатини в луксозния начин на живот на Плетерски. Започват да се трупат съдебни дела, заведени от инвеститори с обвинения, че е присвоил парите им.

Оттам следва бавно падение. През юли Върховният съд на Онтарио разпорежда активите на Плетерски да бъдат замразени. През август съдът обявява него и компанията му в несъстоятелност. След това през декември идва предполагаемото отвличане.

Миналото лято полицията на Торонто арестува петима заподозрени, сред които и мъж, който е инвестирал средства при Плетерски. Новите собственици на имението на Плетерски също стават обект на заплахи.

Канадска звезда от НБА Шей Гилджъс-Алекзандър и неговата партньорка Хейли Самърс бягат от имота, след като в него се появява мъж и настоява да разбере къде е г-н Плетерски.

След като двойката докладва за инцидента, от полицията казват, че са получавали и предишни оплаквания за опити за влизане с взлом в имението.

"Г-ца Самърс и г-н Гилджъс-Алекзандър са толкова притеснени от тази новина, че се изнасят от новозакупения си дом-мечта и не се връщат повече," казва техния адвокат в документите по делото. Двойката впоследствие печели дело, с което покупката на дома се анулира.

През миналата седмица Плетерски направи една от първите си публични изяви във връзка със сагата с пост в Instagram, с който благодари на последователите си, които го подкрепят. "Толкова много от вас ме подкрепят, всички вие сте невероятни," пише той.