Двама братя, бивши студенти в Масачузетския технологичен институт, бяха арестувани в САЩ по обвинения, че са откраднали криптовалути на стойност 25 млн. долара, възползвайки се уязвимост в блокчейна на Ethereum.

От прокуратурата в Манхатън определиха схемата на братята Антон Пераир-Буено и Джеймс Пераир-Буено като “иновативна” и заявиха, че това е първият случай, в който подобна измама в САЩ става обект на повдигането на наказателни обвинения.

Властите казват, че двамата братя са осъществили сложната схема през април 2023 г., отмъквайки криптовалута за 25 млн. долара от трейдъри само за 12 секунди, като чрез измама са получили достъп до изчакващи сделки и са променили движението на криптовалутата. Според прокурор Деймиън Уилямс:

“Ние твърдим, че използваната от обвиняемите схема поставя под въпрос самата цялост на блокчейна”.

Срещу двамата са повдигнати обвинения в заговор за измама и пране на пари. Антон Пераир-Буено е бил арестуван в Бостън, докато Джеймс Пераир-Буено е бил задържан в Ню Йорк.

Подготовката 

Двамата братя са бивши студенти в Масачузетския технологичен институт, където са изучавали компютърни науки и математика и са натрупали умения и знания, на които са разчитали, за да осъществят своята измама.

В обвинителния акт се посочва, че в продължение на месеци братята са планирали как да манипулират и подправят протоколите, използвани за валидирането на трансакции за включването им в блокчейна на Ethereum.

От прокуратурата твърдят, че те са се възползвали от уязвимост в кода на софтуер на име MEV-boost, който се използва от повечето „валидатори“ в мрежата на Ethereum, които носят отговорност за проверяването на валидността на трансакциите, преди те да бъдат добавени към блокчейна.

Властите казват, че след като са осъществили обира, братята са отхвърлили молбите да върнат средствата и вместо това са предприели стъпки да „изперат“ и укрият откраднатата криптовалута.