Централните хали в София от днес приемат първите си посетители след мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата. Общата стойност на инвестицията на Kaufland България в проекта надвишава 50 млн. лв. 

Възстановен е пълният обем на вътрешността на основната зала по оригиналния проект на арх. Наум Торбов, създаден през 1908 г. Покривът е изцяло подменен, а характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г. - освежена. 

Darik Business Review

Реставрирани са и двата часовника, разположени на фасадата и във вътрешността на сградата, като в центъра на основната зала вече се намира и фонтан от зелен мрамор, изработен по оригиналните проекти на сградата от началото на 20 век. 

110-годишната история на Централните хали пък е разказана с помощта на снимки и пана, разположени в сградата, простираща се на над 4 дка.

Панорамна тераса и наследството на Древна Сердика

Панорамна тераса предлага гледка към пълния обем на сградата. На нея са разположени сладкарница „Неделя“, заведението за българска кухня RepEat, Wurststrasse с предложения от австрийската кухня и Obento Sushi с богат асортимент от суши и други азиатски ястия. 

Сутеренът на сградата разкрива част от археологическото наследство на Древна Сердика. До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена  на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура.

Darik Business Review

В непосредствена близост се намира най-голямата детска книжарница в България - Greenwich Junior, както и кафе зона, в която се предлагат италиански деликатесни продукти от бранда Amo La Vita.

На това ниво е разположена и Pizza Lab, както и зона за услуги с обекти на Yettel, A1, Easy Pay, както и Joy Optics. 

Отново на пазар в Халите 

Покритият пазар ще работи всеки ден от 7.00 до 23.00 часа, предлагайки близо 15 000 стоки. Общо над 170 са българските доставчици, представящи стоката си под покрива на Централни хали.

Отворен е и напълно обновеният паркинг, който е с капацитет от 69 паркоместа само за клиенти на търговските обекти в сградата. 

Повече кадри от Халите ще откриете в галерията:

Халите отвориха врати. Поглед отвътре