Милиони млади хора излязоха по улиците на Европа през 2019 г., настоявайки за предприемане на действия за борба с климатичните изменения, което помогна на зелените партии да отчета най-добрите изборни резултати в ЕС в историята си и им даде влияние върху политиките във връзка с климата, които Брюксел прие след това.

Това обаче изглежда е на път да се промени. Социологическите проучвания сочат, че Зелените ще се представят по-лошо от другите политически формации в изборите през юни, които ще оформят 720-членния Европейски парламент.

Те изглежда са на път да изгубят близо една трета от настоящите 72 места. Пред Reuters зеленият евродепутат Анна Кавацини казва:

"Чувството през 2019 г. беше страхотно, разбира се. Хората ни обичаха, а климатът беше тема номер едно. Сега положението е малко по-различно. Като цяло, бих казала, че има известна социална реакция срещу защитата на климата."

Вместо тълпи от млади поддръжници по улиците, някои зелени кандидати тази година бяха посрещаните с физически атаки и вандализъм по време на предизборната кампания.

По-малко представители на Зелените в следващия Европейски парламент ще имат влияние върху климатичната политика на ЕС в следващите пет години, докато "Зелената сделка" на блока преминава в политически чувствителна фаза, в която икономическото въздействие на зелените цели ще стане по-видимо.

"Изборите ще бъдат за бъдещето на Зелената сделка," казва Бас Ейкхаут, който е кандидат на Зелените за следващ шеф на Европейската комисия.

Конкуриращи се опасения

Анализатори и законодатели от ЕС от целия политически спектър отдават очаквания спад при Зелените на фактори, които варират от реакцията на гласоподавателите на кризата с разходите за живот, през безпокойството по въпроси, като имиграцията, което засили подкрепата за крайнодесните партии, и гнева относно непопулярни ходове на зелените политици в отделни национални правителства.

"Големите теми в момента са конкурентоспособност, сигурност, социални въпроси и имиграция, а всичко това са теми, по които Зелените изпитват по-големи затруднения," казва Давиде Ферари, ръководител Изследвания в платформата EU Matrix.

Климатичните промени се ускориха след последните избори за Европейски парламент. Социологическите проучвания показват, че повечето европейски гласоподаватели (около три четвърти) остават силно загрижени. На преден план обаче излизат други притеснения.

В проучване на Ipsos сред 26 000 европейци, публикувано през март от Euronews, участниците нареждат климатичните изменения едва на шесто място сред приоритетите на ЕС, като преди това са поставени въпроси, като инфлацията, нелегалната имиграция и безработицата.

В Германия, чиито 25 зелени членове на Европейския парламент надвишават значително тези на която и да било друга страна, ролята на партията в местното правителство също намали популярността ѝ.

Изпитващата затруднения икономика и непопулярни политики намалиха удовлетвореността на германците от тяхното правителство до рекордно ниските 27% през януари.

Рейтингът на одобрение за министъра на икономиката и климата Роберт Хабек, който е най-високопоставеният европейски зелен политик, пада почти наполовина в периода юни 2022 – май 2023 г., показва проучване на YouGov.

"Германската икономика навлиза в труден период," казва Щефан Маршал, политолог в Университета на Дюселдорф. "Веднага след като политиките за околната среда бъдат облечени в конкретни условия, тогава става ясно, че това е нещо, което също струва пари, което пък отблъсква хората," допълва той.

Ответен удар

Социологическите проучвания показват повишаване на резултатите на десните и крайнодесните партии, което може да подкопае способността на следващия Европейски парламент да приема нови климатични политики.

Основните решения в областта на климата за следващия Европейски парламент включват правно обвързващите климатични цели на ЕС за 2040 г. Досега съюзът се придържаше към научно ориентирано предложение за намаляване на 90% на емисиите под натиска на Зелените.

ЕС вече превърна над 20 политики за намаляване на емисиите в закони, в това число целите за енергия от възобновяеми източници и забрана след 2035 г. на замърсяващите нови автомобили.

Тези политики не могат да бъдат отменени, но много от тях имат правен "преглед", планиран за следващите години, което някои представители на ЕС предполагат, че един по-скептичен към въпросите на климата парламент може да използва, за да добави вратички или да отмени част от законите, което да забави Зеления преход на Европа.

Две седмици и половина преди гражданите на ЕС да се отправят към урните, Зелените очертават това, което виждат като заплаха от страна на крайнодясното.

Сибрен Коистра, който оглавява изборния им щаб, казва, че в последните избори за Европейски парламент климатичните изменения са били основният въпрос, но това вече не е така.

В предизборната си кампания Зелените наблягат на това, че тяхната платформа включва социална справедливост и подкрепа за европейските индустрии, за да запазят конкурентоспособността си, докато в същото време нападат крайнодесните.

Германският активист Луиза Нойбауер - видна фигура в младежкото движение Fridays For Future, което организира масови протести преди изборите през 2019 г., казва, че други парти обръщат повече внимание на климата, но Зелените все още определят височината на летвата.

"Ако Зелената партия в Европейския парламент направи компромиси с климата или околната среда, те свалят летвата за всички останали".

Кавацини пък смята, че Зелените също така са противоотровата за крайната десница.

"Те мразят всичко, което ние искаме. Ние също намираме всичко, което те искат, за ужасно".