Инфлацията се отразява на всички ни, но пътуването остава висок приоритет за мнозина, които търсят малко почивка от всекидневния стрес.

Преди летните ваканции United Kingdom Post Office (Пощите на Обединеното кралство) представиха изследването си, което определя най-щадящите бюджета европейски дестинации за посещение. За 17-та поредна година барометърът на Пощите събира данни от 37 различни градове в Европа, анализирайки цените, за да изчисли най-достъпните места за градска почивка.

Проучването изчислява средната цена за престой от две нощувки през уикенда, взимайки предвид цените за посещение на най-популярната туристическа атракция, музей, обиколка с автобус за разглеждане на забележителности и карта за пътуване в обществения транспорт, валидна за периода на престоя.

Разходите за храна и напитки, включени в сумите, варират от чаша кафе до тристепенна вечеря за двама, посочва Conde Nast Traveler.

Градът победител в класацията на най-евтините европейски градски дестинации за 2024 г. е столицата на Литва - Вилнюс. Той носеше титлата „най-изгоден град за пътуване“ и през 2015 г., 2019 г. и 2020 г., но миналата година загуби първото място от Лисабон.

Четвъртата победа на Вилнюс е резултат от ниските цени - сумата за една уикенд почивка достига до около $300, което е с повече от 10 процента по-малко от следващия град в ранглистата и по-малко от половината от цената, която посетителите биха платили в 18 от 37-те града в подреждането.

Pixabay

На второ място е миналогодишният победител Лисабон. Той се смъква надолу в класацията през 2024 г. благодарение на 26-процентното увеличение на средните разходи за настаняване. Средната цена за две нощувки в тризвезден хотел е 193 долара тази година, в сравнение със 150 долара през миналата, повишавайки общите разходи до 335 долара.

Лил се класира на трето място, изстрелвайки се напред със седем позиции - от десета през 2023 г. Това до голяма степен се дължи на 30-процентовия спад в разходите, като средната цена на настаняване пада от $235 на $166.

Атина изпада от четвърто на пето място, докато Рига, Будапеща, Братислава, Прага и Варшава допълват топ 10.

Топ 10 на най-евтините градове за почивка в Европа:

  1. Вилнюс, Литва
  2. Лисабон, Португалия
  3. Лил, Франция
  4. Краков, Полша
  5. Атина, Гърция
  6. Рига, Латвия
  7. Будапеща, Унгария
  8. Братислава, Словакия
  9. Прага, Чешка Република
  10. Варшава, Полша

Най-скъпите градове

Класацията на най-скъпите градове в Европа е също толкова интересна – Амстердам запазва първото си място за поредна година с средна цена от $850 за уикенд ваканция, следван плътно от Белфаст ($800), Единбург ($765) и Хелзинки ($745).