Златото и другите благородни метали привличат световно внимание през последните няколко месеца заради невероятния ръст в цените им.

Към момента цената на златото е около 2350 долрара за унция, в сравнение с миналата година, когато през май беше 1960 долара - това е ръст от над 20% само за една година. 

Това движение на цената на златото кара много редовни инвеститори да се запитат кога е правилното време да инвестират в злато?

Какво се случва с цената на златото?

Златото блести най-силно по време на кризи. Периоди на висока инфлация, икономическа несигурност, геополитически напрежения и други водят до скокове в цената му.

Това е така, защото много инвеститори определят ценния метал като „безопасен актив“. Всъщност, според проучване на американския фонд Invesco от миналата година, 96% от централните банки по света разглеждат златото като сигурна инвестиция.

Златото се е доказало и като сигурен начин за съхранение на стойността по време на кризи - цената му е нараснала в 8 от последните 10 рецесии. Например, по време на финансовата криза от 2008 година, когато американският фондов пазар S&P 500 спадна с 50%, цената на златото се увеличи с 25%. 

Същото се случи по време на рецесията, предизвикана от COVID-19, когато златото достигна най-високата си дотогава цена от 2074 долара за унция. Подобен ръст беше наблюдаван след нахлуването в Украйна и, най-скоро, по време на високата инфлация и конфликта в ивицата Газа. Всеки път златото се доказва като относително сигурен актив, в сравнение с други активи, като пари в брой, акции или недвижими имоти.

Златото е ефективен начин за съхранение на стойността за човечеството от хиляди години и продължава да изпълнява тази роля и днес.

Кога е подходящото време за инвестиция в злато?

Подходящото време за инвестиция в злато може да зависи от различни фактори и индивидуални обстоятелства, но обикновено се счита за удачно да се инвестира в злато при следните ситуации:

  1. Периоди на висока инфлация – златото се е доказало като ефективен щит срещу инфлацията и сигурен начин за съхранение на стойността, в сравнение с други активи.
  2. Пазарна волатилност – когато фондовите пазари по света са волатилни, много инвеститори се обръщат към златото като по-сигурен вариант.
  3. Периоди на ниски лихвени проценти – когато лихвените проценти са ниски, разходите за притежание на злато намаляват, което го прави по-привлекателна инвестиция.
  4. Диверсификация – повечето инвеститори съветват да се държи поне част от активите в злато като застрахователна полица.
  5. Дългосрочно запазване на стойността – златото се е доказало в продължение на стотици години като относително сигурен актив. Акциите идват и си отиват, инвеститорските тенденции преминават, но златото е една от малкото инвестиции, която винаги има място във всяка епоха.

Въпреки това, важно е да се направи подробно проучване или да се консултирате с финансов консултант, за да определите най-подходящото време за вашата конкретна ситуация и инвестиционни цели.

В настоящата нестабилна пазарна среда изглежда, че жълтият метал си е извоювал собствена ниша на инвестиционния пазар, след като много инвеститори избират да заложат на златото като сигурен вариант.

С високите лихвени проценти и все още присъстващата инфлация, много централни банки по света са несигурни в действията си. Ако намалят лихвените проценти, за да подкрепят икономиката, те рискуват да предизвикат изключително висока инфлация. Ако обаче оставят лихвите високи, това може да доведе до рецесия. 

Тази икономическа несигурност е причината златото да поскъпне толкова силно в последно време, а инвестиционните фондове и физическите лица да изберат да съхранят стойността си в жълтия метал.