24 часа и 26 минути - непалката Пхуньо Джангму Лама счупи световния рекорд за най-бързо изкачване на връх Еверест от жена.

Пътуването й от базовия лагер до върха отне 14 часа и 31 минути, а слизането - още 9 часа и 18 минути. Тя напусна базовия лагер в 15:52 часа на 23 май, пристигайки на „върха на света“ в 6:23 сутринта на следващата сутрин, съобщава CNN.

Поради ограничения сезон за катерене и предизвикателните условия на връх Еверест, прозорецът за достигане до него е малък. Всяка година снимки показват дълги опашки от туристи, чакащи своя шанс да стигнат до върха, като „задръстванията“ понякога продължават с часове.

Катеренето през нощта помага на Лама да избегне големите тълпи, казва тя пред CNN. Непалката изчислява, че между 21 и 22 май е имало 6700 души между Лагери 2 и 4. Сутринта на 24 май тя е зад "60 или 70" души.

Рекордите за най-бързо изкачване са поставени от базовия лагер поради необходимостта от аклиматизиране към екстремната надморска височина. Лама прекарва там три седмици, преди да се изкачи до върха, като към нея се присъединява нейният партньор по катерене Саманта Макмеън. Тя пък си е поставила за цел да се превърне в първата австралийка, изкачила всички осемхилядници на планетата в света. Връх Еверест е висок 8 849 метра.

Според Световните рекорди на Гинес, които разглеждат общото време, необходимо за връщане от базовия лагер, Лама е поставила първия си рекорд на Еверест през 2018 г. с време от 39 часа и 6 минути. Този рекорд беше счупен през 2021 г. от родената в Хонконг Ада Цанг с време от 25 часа и 50 минути. Тази година е второто изкачване на Еверест на Лама.

В момента рекордът за най-бързо изкачване от мъжки катерач е 10 часа и 56 минути, поставен от непалския шерп Лхакпа Гелу през 2003 г.

Въпреки постижението, Лама казва, че не е обсебена от преследване на рекорд или признание от Гинес. Тя посочва, че някой друг се е свързал с компанията през 2018 г. от нейно име.

Родена в планината

Лама е прекарала по-голямата част от живота си на 4500-5000 метра надморска височина. Като дете тя обитава общност за отглеждане на якове в отдалечената долина Цум в Непал, говорейки местен диалект. Едва когато се мести в Катманду като тийнейджър, се научава да говори непалски и след това английски.

„Планините са моята детска площадка и моят дом“, казва тя пред CNN. „Планината никога не пита дали си жена или си мъж. Ето защо харесвам планините, защото там всички са равни“.

А равенството е важна част от работата на Лама. Водачът казва, че в момента клиентите й са около 75% мъже и 25% жени, но тя би искала някой ден това съотношение да е петдесет на петдесет.

Лама вече изкачи Денали в Аляска - най-високата планина в Северна Америка, и се надява да изкачи К2 в Пакистан, който е вторият по височина връх в света.

Промени на Еверест

Сезонът за катерене през 2024 г. донесе няколко промени на най-високия връх в света. За първи път всички алпинисти получиха чипове за проследяване, което ще улесни намирането и спасяването на изгубен човек.

От тях също се изискваше да съхраняват изпражненията си в найлонови торбички и да ги свалят от планината. Боклукът, включително човешките отпадъци, е сериозен проблем с нарастването на броя на катерачите на Еверест.