Доналд Тръмп се превърна в първия американски президент, осъждан някога, но далече не е ясно дали това черно петно ще потопи или дори ще повлияе върху неговата кандидатура за президент.

Тръмп беше признат за виновен по всичките 34 обвинения за фалшифициране на документи, чиято цел е била през 2016 г. да прикрие плащането на пари срещу мълчанието на порно звездата Сторми Даниелс.

Проведени наскоро социологически проучвания предполагат, че осъдителната присъда би могла да повлияе на начина, по който ключови гласуващи блокове гледат на Тръмп - предполагаемия кандидат на Републиканската партия за президент.

Евентуална промяна обаче може да не е достатъчна, за да промени траекторията на президентските избори, според последното социологическо проучване, което установява, че само малка част от тези, които не гласуват за Демократическата партия, биха били по-малко склонни да гласуват за Тръмп, ако той бъде признат за виновен по делото.

Близо три четвърти от регистрираните независими гласоподаватели са казали, че осъдителната присъда няма да повлияе на техния вот, според проучването на NPR/PBS NewsHour/Marist, публикувано вчера.

Едва 11% от тези участници казват, че подобен изход би ги направил по-малко склонни да подкрепят Тръмп през ноември, докато 15% посочват, че осъдителната присъда би ги направила по-склонни да го подкрепят.

Сред републиканците 25% казва, че биха били по-склонни да гласуват за Тръмп, ако бъде признат за виновен в Ню Йорк, срещу 10%, които посочват, че биха били по-малко склонни да го направят.

Тези отговори съвпадат с проведено наскоро социологическо проучване от страна на Quinnipiac University, според което едва 6% от гласуващите за Тръмп биха били по-малко склонни да го подкрепят, ако бъде осъден, докато близо една четвърт са заявили, че биха били по-склонни да гласуват за него.

Въпреки всичко, 23% на независимите регистрирани гласоподаватели казват, че осъдителна присъда за Тръмп би ги направила по-малко склонни да го подкрепят.

“Това е странна ситуация, в която осъдителна присъда вероятно е почти без значение” в политическо отношение, казва пред CNBC Ерик Гордън, преподавател в бизнес училището Рос към Мичиганския университет.

Повечето хора от двете страни на политическия спектър вече са взели своето решение относно Тръмп, обяснява професорът и казва на шега:

“Единственото нещо, което на този етап би навредило на Тръмп, е ако някой пусне видео в TikTok, на което се вижда как той рита котка” .

В сравнение с проучването на списание Politico и Ipsos през март, когато 36% от независимите гласоподаватели казват, че биха били по-малко склонни да гласуват за Тръмп, ако бъде осъден, по-скорошното проучване предполага едно намаляване на потенциалния ефект от осъдителната присъда.

От друга страна, резултатите от проучването сочат, че изходът от съдебния процес на Тръмп няма да повлияе на избора на по-голяма част от гласоподавателите.

При една оспорвана надпревара обаче с двама добре познати кандидати, които се целят в малък но важен дял от колебаещите се гласоподаватели, всяка промяна на мнението в резултат на осъдителната присъда би могла да има огромен ефект.

Въпреки това, малко събития в повторния сблъсък между Джо Байдън и Тръмп досега са оказали ясно измеримо въздействие върху състоянието на надпреварата.

Въпреки множеството съдебни дела, десетките криминални обвинения и редовния поток от скандали и гафове, националните социологически проучвания показват, че Тръмп е в изключително оспорвана надпревара с Байдън и води леко в ключови щати.

Кампанията по преизбирането на Байдън, в същото време, беше засегната от опасенията на потребителите относно инфлацията, въпреки усилията да се разпространи едно по-положително послание относно растящата щатска икономика.