Доналд Тръмп нарича своето имение Mar-a-Lago "Мона Лиза" на имотите, но колко наистина струва то? Този въпрос е в основата на заведено гражданско дело за измама, което заплашва неговия семеен бизнес.

Това магическото число, за което няма общо мнение, варира от данъчна оценка в размер на 18 млн. долара до над 1 млрд. долара, според свидетелски показания в съдебната зала.

По време на продължилия 10 седмици съдебен процес в Ню Йорк защитата и обвинението оспорваха стойността на частния клуб на Тръмп във Флорида, както и границата между легитимни имотни оценки и измама.

Тръмп, неговите двама пълнолетни синове и Trump Organization са обвинени в това, че умишлено са раздули стойността на свои активи, сред които и недвижими имоти, като Trump Tower и различни голф курорти, до 2 млрд. долара, за да могат да получават по-изгодни лихви по кредити.

Тези „приятелски“ лихвени проценти са спестили на бизнесите на Трмп над 150 млн. долара в рамките на десетилетие, според главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс. Тя се опитва да издейства забрана за Тръмп да развива дейност в щата.

Съдебният процес вече е към своя край, но още преди да започне съдия Артър Енгорон отсъди, че финансовите документи в основата на тези обвинения "очевидно съдържат измамни оценки, които ответниците по делото са използвали в бизнеса".

"Това е един фантастичен, а не реалният свят," заключи той, обявявайки ги за отговорни за измама.

Тръмп вече обждалва това решение отпреди процеса по едно от обвиненията. Сега съдията (в това дело няма съдебни заседатели) трябва да вземе решение по още шест обвинения в измама, всичките от които изискват доказателства за намерение.

Бившият президент на САЩ трябваше да се върне в съдебната зала днес, но обяви в социалните медии вчера, че няма какво повече да каже по съдебно дело, което определя като политически мотивирано.

Конкретно обвинението, че е завишил изкуствено стойността на Mar-a-Lago, изглежда го е обидило най-много. "Те твърдят, че Mar-a- Lago струва само 18 000 000 долара, когато, всъщност, то струва 50 - 100 пъти по толкова".

Белият слон, който е невъзможно да бъде продаден

Реалността около стойността на Mar-a-Lago не е толкова проста. Историческото имение в Палм бийч има нотариални ограничения, което означава, че може да бъде използвано само като частен клуб.

Земята не може да бъде разделяна, а разходите за опазването на имението, което е построено през 1927 г. за бизнесдамата и светска личност Марджъри Мериуедър Пост, са значителни.

Тези нотариално ограничения бяха наложени през 90-те години на миналия век, когато Тръмп заяви, че Mar-a-Lago е прекалено скъпо, за да бъде запазено като частна резиденция, наричайки го "бял слон", който е "почти невъзможен за продажба".

Промяната на статута му на частен клуб означава, че той може да използва членските такси, за да плаща за опазването и поддръжката. Проблемът с оценката на Mar-a-Lago се свежда до тези ограничения, казва пред BBC Розалинд Кларк, имотен агент от Палм бийч от края на 80-те години.

Стойността на имението се базира на печалбите от клуба, "не на стойността на земята". Според нея, ако нотариалните ограничения не съществуваха, "стойността на имота е щяла да бъде значително по-висока".

Тръмп е обвинен в това, че между 2011 и 2021 г. е оценявал Mar-a-Lago така, сякаш върху имението няма нотариални ограничения.

Колко казва Тръмп, че струва имението в официални документи?

В предварителното си решение съдия Енгорон посочва, че оценителят на окръг Палм бийч е определил пазарната стойност на Мар-а-Лаго на между 18 млн. и 27.6 млн. долара за данъчни цели.

За сравнение, Тръмп оценява Mar-a-Lago на между 426.5 и 612 млн. долара през същото десетилетие, което е "надценка най-малко с 2 300%, в сравнение с тази на оценителя," пише съдията.

Имотни експерти посочват, че данъчната оценка обикновено е по-ниска от това, за което може да се продаде един имот, така че подобно сравнение не е изчерпвателно.

Адвокатите на Тръмп призоваха имотния брокер от Флорида Лоурънс Моенс като свидетел по делото и той заяви пред съда, че Mar-a-Lago струва над 1 млрд. долара.

Моенс каза, че най-богатите сред най-богатите биха се наредили на опашка, за да купят имота - от "Илон Мъск и Бил Гейтс" до "крале, императори и държавни глави".

Ако не съществуваха нотариалните ограничения, той може би щеше да е прав.

Имотният агент от Палм бийч Кларк описва Mar-a-Lago като имение на площ от 17.5 акра със "значима историческа постройка, парцел на брега на океана и възможността за строителство на няколко парцела на много търсено място".

Без нотариалните ограничения "имение като това би имало продажна цена от около 500 млн. долара, въпреки че произходът и местоположението биха могли да повишат цената, в зависимост от броя на кандидат-купувачите."

След окончателните свидетелски показания от тази седмица и дълга почивка преди заключителните пледоарии през януари, съдия Енгорон ще произнесе своето решение по оставащите обвинения в измама, както и евентуалните наказания.

Проблем за Тръмп е, че "съдията вече се е произнесъл, че най-важните документи по това дело са фалшиви“, казва Мичел Епнър - адвокат, който се занимава с търговски съдебни дела.

При най-лошия възможен сценарий Тръмп и останалите ответници по делото може да получат забрана да развиват дейност в Ню Йорк и да им бъдат наложени глоби най-малко за 250 млн. долара.

Контролът над Trump Organization може да премине в ръцете на назначен от съда синдик или в крайна сметка, компанията да разпродаде някои от емблематичните си активи, в това число дори и Mar-a-Lago.