Наскоро споделени в социалните медии кадри на планинска верига в окръг Анлонг, разположен в югозападната китайска провинция Гуейджоу, показват няколко планински върха, наподобяващи египетски пирамиди. Техният произход предизвика ожесточени онлайн дебати.

Някои спекулират, че тези образувания са създадени от човека и потенциално крият гробниците на древни императори, докато други смятат, че са дело на извънземни. Реалността обаче, макар и също толкова удивителна, е по-обикновена - те са естествени образувания.

Според професор Джоу Кюуен - геолог от Guizhou Normal University, тези подобни на пирамиди планини не са нито изкуствени структури, нито древни гробници. Вместо това те са забележителни примери за артистичността на природата.

Гуейджоу - провинция в Югозападен Китай, се характеризира с множество планински вериги със стръмни върхове и дълбоки долини. Тези на снимките са част от карстова топография - пейзаж, оформен от разтварянето на карбонатни скали.

Тези конусовидни върхове са резултат от естествени скални образувания, разтварящи се с течение на времето. Джоу обяснява:

„Вертикалната ерозия от водата е довела до сегментирането на оригиналните експанзивни скални маси в независими единици. Докато този процес на ерозия продължава, скалите на върха претърпяват значително разтваряне, докато тези в основата са относително по-малко засегнати, което води до остри върхове на върха на по-широки основи”.

Скалите в Анлонг са варовикови образувания, датиращи от преди повече от 200 милиона години. Те са образувани в морска среда, където минералите, разтворени във вода, прекристализират, за да създадат отделни слоеве, повлияни от периодични промени в климата и геологията.

Наблюдаваните тухлоподобни структури също са резултат от естествено ерозионно скулптуриране. Джоу уточнява, че геоложките процеси в карстовите пейзажи могат да разтварят слоестите скали в по-малки блокове, придавайки вид на създадени от човека структури.

Малки пукнатини в скалите позволяват на водата бавно да ги разяжда, което води до сегментирани блокови образувания, а не до пълно разтваряне.