Българите са на едно от челните места в класациите по собственост на недвижимо имущество в ЕС. Според различни експерти, това е едно от „спасенията“ ни при настоящите високи цени за покупка на имот. 

Дали обаче населението на Швейцария, Австрия и Германия не е в по-голямо право масово да живее под наем? Краткият отговор е "да", но нека видим какво казват числата. 

Покупка на имот със спестявания

Според една от големите имотни агенции у нас, средната цена на жилищата в София е 1 650 евро/кв. м, което ще използваме като базова стойност в настоящия материал.

При покупката на имот от 100 кв. м ще трябва да платим 165 000 евро (без нотариални и общински такси, които към днешна дата са над 11 хил. лева, или малко над 5 500 евро). 

В случай че разполагаме с тези спестявания, най-добре е те да бъдат инвестирани дългосрочно, защото това ще ни донесе по-голяма доходност от стойността на бъдещото притежавано жилище. 

При положение че постигаме 5% годишна доходност, след 20 години въпросните 165 000 евро биха нараснали до 438 хил. евро, а за 30 години – до 713 хил. евро. 

Ако доходността ни е 7.5 на сто, сумите растат до 700 хил. евро и 1.44 млн. евро, а при 10% на година - колкото е средната годишна доходност на щатските индекси за последните 100 г., първоначалната инвестиция ще се увеличи до 1.1 и 2.8 млн. евро съответно за 20 и 30 г. 

Може би последните примери са това, което хората от западните държави ползват, за да преценят дали е изгодно да живеят под наем или да притежават собствен имот. В сметките не са добавени разходите за поддръжка и ремонти на жилището, заради които то се смята за пасив, а не за актив (т.е. не ни носи доход, а разход). 

Покупка на имот с кредит 

Лихвите у нас са близо до рекордно ниските си нива. Банкери масово споделят, че те няма да се повишават драстично и в следващите месеци, на фона на евентуалното ни присъединяване към еврозоната. 

За нуждите на този материал ще направим изчисления с лихва 2.2%. Въпросните 165 хил. евро можем да изтеглим при 20-годишен заем с месечна вноска от около 1 663 лева (без добавяне на допълнителните разходи по кредита), 25-годишен кредит с вноска от 1 399 лева и 30-годишна ипотека за 1 225 лева на месец. 

В края на периода ще сме платили съответно 399 хил. лева, 420 хил. лв. и 441 хил. лева. 

Да направим съпоставка с имот, който бихме ползвали под наем срещу 1 000 и 1 200 лева месечен наем. При 1 000 лева месечен наем ще ни остават респективно 663, 399 и 225 лева на месец. Ключовият момент е дали тези средства ще бъдат инвестирани или похарчени. 

При положение че те бъдат вложени, след 20 години спестяванията ни вече ще са 344 хил. лв., 207 хил. лева и 117 хил. лева при разглеждане на пример със средна доходност от 7.5%. Сумата ще расте, ако този период е по-голям или постигнатата доходност е по-висока. 

Имотите на прага на еврозоната - това ще е и една от основните теми по време на форума "Еврото, българите и бизнеса", който Darik Business Review организира на 12 юни в Planet Schwarz.

Повече за събитието може да научите тук.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.